Parohia românească „Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva” din Paris

Locuri de pelerinaj

Parohia românească „Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva” din Paris

    • Parohia românească „Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva” din Paris
      Parohia românească „Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva” din Paris

      Parohia românească „Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva” din Paris

Parohia românească „Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva” din Paris a fost înfiinţată în anul 1998 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale.

Primii clerici care au slujit în această comunitate încercând să aducă un duh şi o stare de lucru au fost, la început, părintele Rafail Noica şi mai apoi unul din ucenicii săi, părintele Ciprian, care a fost primul paroh, devenit ulterior Episcopul românilor ortodocşi din Italia.

Din anul 2002, părintele Răzvan Ionescu a fost numit parohul comunităţi şi slujeşte astăzi împreună cu alţi trei clerici: pr. Emilian Marinescu, pr. Nicolae Florea şi diac. Octavian Dabija.

Paraclisul comunităţii este găzduit în cripta „Saint Francisc” a Bisericii „Saint Sulpice” din Paris. Parohia a fost aşezată sub ocrotirea Sfintei Parascheva şi a Sfintei Genoveva, ocrotitoarea Parisului, dar se bucură totodată şi de ajutorul duhovnicesc al Sfântului Cuvios Sulpice, patronul catedralei.

Credincioșii din parohie îşi doresc să construiască o biserică bizantină, care să fie viitorul lăcaş de cult al comunităţii. În cripta ortodoxă de la Saint Sulpice participă la slujbă, alături de români, foarte mulţi francezi convertiţi la Ortodoxie.

Programul liturgic al comunităţii este foarte intens: patru Liturghii pe săptămână, două Vecernii, iar o dată pe lună, Sfântul Maslu, săvârşite în română şi franceză.