Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din Agia, Larisa – Grecia
Situată pe un platou spectaculos al Muntelui Ossa (sau Kissavos), la doar câțiva kilometri de localitatea Agia (Aghia) din prefectura Larisa din Grecia, Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” are o istorie impresionantă, ce se întinde din perioada bizantină (secolul al XIII-lea) până în prezent.
Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” este înconjurată de ziduri de incintă pe laturile de est, sud și vest, iar deasupra incintei se ridică turla centrală a katholikonului. Biserica centrală este închinată Intrării în Biserică a Maicii Domnului, dar mănăstirea este cunoscută mai ales pentru ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.
Perioada otomană
Documentele otomane din 1569/70 menționează mănăstirea alături de alte șase așezăminte din zona Agia. În această perioadă a fost refăcut katholikonul și au fost ridicate trapeza și turnul egumenului, cu două etaje.
În anul 1579 a fost realizat iconostasul și s-au executat primele picturi murale din katholikon și din paraclisul turnului. Sfârșitul secolului al XVI-lea a adus o criză economică în Imperiul Otoman, ceea ce a afectat și Mănăstirea „Sfântul Pantelimon”, iar pictura bisericii a rămas neterminată.
O nouă perioadă de înflorire a început în secolul al XVIII-lea, când au fost realizate icoane pentru iconostas (1711) și noi picturi (1724).
După o lungă perioadă de prosperitate, mănăstirea a fost închisă în 1881, la fel ca multe altele din regiune, și a suferit daune severe.
Renaștere
În anii 1980, un grup de monahii a încercat revitalizarea vieții monahale și a reconstruit aripa vestică, însă, în deceniul următor, mănăstirea a fost din nou abandonată.
Abia în 2005, la inițiativa Mitropolitului Ignatie al Dimitriadei și prin efortul Arhimandritului Emilianos Kazantzidis (†2021), mănăstirea a fost reactivată, fiind restaurate katholikonul cu frescele, turnul și alte spații monahale. În prezent, obștea este formată din nouă călugări și doi frați în formare, sub conducerea Arhimandritului Nicodim Agathonikou.
Biserica centrală
Katholikonul este construit în stil athonit cu plan în cruce înscrisă și trei turle – una principală și două secundare – fiind una dintre cele mai remarcabile construcții ale acestui tip arhitectural din epocă. Cupola centrală, octogonală, se sprijină pe coloane de marmură cu capiteluri sculptate din perioada bizantină mijlocie.
Frescele păstrate din secolul al XVI-lea și cele ulterioare din 1724 reflectă o artă rafinată, cu influențe din Macedonia de Vest. În paraclisul turnului se mai păstrează scene rare, precum „Coborârea la iad” și „Vedenia Sfântului Petru al Alexandriei”.
Date de contact:
📍Adresă: Sfânta Mănăstire „Intrarea Maicii Domnului în Biserică și Sf. Pantelimon”, Agia, Larisa
📞Telefon: +30 24940 23189
📧Email: ag.panteleimon.agias@gmail.com
🌐Site: https://moniagioupanteleimonosagias.gr/en/
⏰Program: zilnic între orele 8.00-13.30 și 16.30-19.30.
Popasurile 3, 4 și 5 de pe Drumul Crucii – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro