Pe pământ te ostenești, dar în ceruri e cununa!

Cuvinte duhovnicești

Pe pământ te ostenești, dar în ceruri e cununa!

    • cer cu nori
      Pe pământ te ostenești, dar în ceruri e cununa! / Foto: Oana Nechifor

      Pe pământ te ostenești, dar în ceruri e cununa! / Foto: Oana Nechifor

Nici n-ai să fii nemuritor, dacă nu mori pentru Hristos! Nici n-ai să pleci de pe lumea aceasta cu bani, dacă nu-i arunci pentru Hristos!

Atunci are să ne usture mai mult decât gheena faptul că am pierdut cerul și bunătățile cele negrăite din pricini că n-am vrut să asudăm aici puțină vreme. Da, aici și vremea este scurtă, și oboseala puțină; și totuși ne speriem și ne descurajăm. Pe pământ te ostenești, dar în ceruri e cununa; ești chinuit de oameni, dar ești cinstit de Dumnezeu; alergi două zile, dar răsplata e pentru veacuri nesfârșite; lupta o dai în trup stricăcios. Dar, în afară de aceasta, trebuie să ne mai gândim și la aceea că, dacă nu vrem să suferim dureri de dragul lui Hristos, totuși dureri suferim neapărat și din altă parte. Nici n-ai să fii nemuritor, dacă nu mori pentru Hristos! Nici n-ai să pleci de pe lumea aceasta cu bani, dacă nu-i arunci pentru Hristos! (Sfântul Ioan Gură de Aur)

(Ieromonahul Benedict Stancu, Părinții Bisericii despre sfâșitul lumii: antologie, Editura Sophia, București, 2009, pp. 54-55)