Pirații care au cinstit virtutea
La Giannakopoula așadar, în vechime, trăia o obște de părinți virtuoși. Într-o zi au venit pirați ca să-i prade. Totuși de îndată au văzut evlavia lor și înfățișarea smerită, iar purtarea lor i-a dezarmat complet și în loc să-i prade, au mărturisit: „Noi am venit aici să vă facem rău, dar vedem că voi sunteți oameni buni și nu vă vom face ispite”.
Chilia Giannakopoula, dincolo de peștera sfântului Athanasie și-a luat numele de la cuvântul Gynaikopaida, populația civilă pe care au scos-o afară din Munte și au trimis-o în Peloponez după venirea Preasfintei în Sfântul Munte.
La Giannakopoula așadar, în vechime, trăia o obște de părinți virtuoși. Într-o zi au venit pirați ca să-i prade. Totuși de îndată au văzut evlavia lor și înfățișarea smerită, iar purtarea lor i-a dezarmat complet și în loc să-i prade, au mărturisit: „Noi am venit aici să vă facem rău, dar vedem că voi sunteți oameni buni și nu vă vom face ispite”. I-au văzut pe părinți făcând pâine și i-au rugat să le dea și lor pâine. Le-au dat toate pâinile, iar pirații le-au mulțumit, le-au plătit cu dinari și au plecat. Aici s-a potrivit proverbul: „a văzut virtutea bărbaților de s-a minunat și dușmanul”.
*** Din tradiția ascetică și mistică a Sfântului Munte
Sfântul Teodosie cel Mare ‒ drumul spre sfințenie
Sfântul care leagă dealurile Bacăului cu Athosul și Rusia
Traducere și adaptare:Sursa:Din tradiția ascetică și mistică a Sfântului MunteSite dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro