Porumbarul - indicații și contraindicații
Porumbarul este un arbust întâlnit pe pășuni, la marginea pădurilor sau pe fânețe, ale cărui fructe se numesc porumbe, sunt de culoare violacee și pot fi culese chiar și în timpul iernii.
În scop terapeutic se folosesc florile, frunzele, rădăcinile subțiri, mugurii, scoarța și fructele, care sunt bogate în vitamina C, tanini, calciu, magneziu, acizi fructici și amigdalină.
Fructele au proprietăți laxative, depurative, diuretice, sedative și antiseptice renale, fiind recomandate în boli precum dischinezia biliară, diareea, artrita, guta, afecțiunile renale, cardiopatia ischemică, insomnia sau hipertensiunea arterială.
În compoziția chimică a florilor regăsim săruri de magneziu, săruri de potasiu, acizi organici, flavone și kemferol, acestea fiind utilizate în tratamentul nefritelor, enteritelor, cistitelor, deoarece au acţiune diuretică, sedativă şi laxativă.
Frunzele de porumbar se folosesc în tratarea afecțiunilor renale, ale vezicii biliare, pentru detoxifierea organismului, tusea convulsivă, combaterea obezității, constipației (are efect laxativ), iar mugurii stimulează imunitatea.
Infuzia de flori sau frunze se prepară adăugând într-o cană cu apă fierbinte o lingură de flori sau frunze, se lasă la infuzat 15-20 de minute și se consumă. În cazul fructelor, acestea se vor lăsa să dea în câteva clocote înainte de a se lăsa la infuzat timp de 15 minute.
Ceaiul din frunze și fructe de porumbar este eficient în caz de tuse convulsivă și obezitate. La prepararea acestuia se folosește o linguriță de frunze și una de fructe, se lasă să dea în 4-5 clocote, se acoperă vasul și se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se strecoară și se consumă.
Este important de știut că indiferent de tipul infuziei preparate, nu se va depăși doza maximă de 500 ml de ceai de porumbar (frunze, flori, fructe etc.) zilnic. De asemenea, fructele nu se vor consuma crude decât după ce a dat primul îngheț peste ele, deoarece conține o substanță toxică, care este distrusă doar prin fierbere sau îngheț.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro