Preparate pe bază de ardei iute
Ardeiul iute are în compoziția sa capsaicina, o substanță activă care are proprietatea de a reduce durerile și inflamatiile, de a împiedica formarea cheagurilor de sânge și a depozitelor de grăsimi pe pereții arterelor, vindecă ulcerul și ajută în lupta împotriva cancerului.
Bogat în vitamine și antioxidanți puternici, ardeiul iute este folosit în scopuri teraputice sub diverse forme, atât proaspăt, crud, cât și sub formă de pulbere, tinctură, extract, decoct, ulei sau unguent.
Deoarece soiurile de ardei iuți roșii au cele mai puternice efecte curative, vom face referire la acestea în cele ce urmează.
Ardeiul iute proaspăt este recomandat a se introduce în alimentația curentă, atât în scop preventiv, dar și pentru tratarea unor afecțiuni precum gripa, răceala, guturaiul, accelerarea metabolismului, combaterea obezității, având efect antiinflamator. Se poate introduce în salate, iar pentru potențarea efectelor se consumă cu supă, borș, ciorbă fierbinte. Se poate ține și o cură cu ardei iute, începându-se 1,5g de ardei și se crește progresiv până se ajunge la 100g pe zi. Cura nu trebuie să dureze mai mult de 30 de zile, după care se face o pauză de 15 zile. Pentru combaterea obezității se pot consuma zilnic între 5 și 15 ardei iuți, până se obțin rezultatele dorite. Pentru Helicobacter pylori se consumă 4 g de ardei zilnic, gastrită 7 g, tulburări digestive post-operatorii 3-6 g, rinită și sinuzită 5-15 g, indigestie 4 g la fiecare masă, diabet 5 g la fiecare masă, crampe musculare 1-2 ardei iuți zilnic, cancer 5 zilnic.
Pulberea de ardei iute (boiaua de ardei iute) se obține prin măcinarea ardeilor uscați într-un mojar, sau cu ajutorul unei râșnițe de cafea. Se folosește la infuzii, la prepararea tincturii și a unguentului de ardei iute. Infuzia se prepară turnând o cană cu apă fierbinte peste o linguriță de pulbere și se lasă la infuzat timp de 10 minute., după care se ia o linguriță din lichidul astfel obținut și se amestecă cu o cană de apă fierbine, și se bea la nevoie. Este recomandat pentru răceală, gripă, gururai, arderea grăsimilor, circulație deficitară, accelerarea metabolismului, se poate folosi ca apă de gură, ajută la videcarea aftelor și a problemelor gingivale, tratarea ulcerului gastric, a depresiei, oboselii cronice sau a epuizării.
Pentru abcese, infecții gingivale, paradontoză și păstrarea sănătății cavității bucale, puteți pune un praf de pulbere pe periuța de dinți (cu sau fără pastă de dinți) și vă periați în mod obișnuit.
Tinctura de ardei iute se prepară, în funcție de afecțiune, în diferite concentrații. Folosirea tincturii este recomandată în caz de algii, alopecie, angină pectorală, artrită, atonie digestivă, constipație, crampe musculare, dispepsie atonică, dizenterie, dureri reumatice, afecțiuni ale corzilor vocale, entorse, hemoragie urinară, gripă, gută, guturai, lumbago, nevralgii, paralizii, paraziți intestinali, răceală, tuse, varice, reface vasele de sânge.
Pentru a obține o concentrație de 10% se folosesc 10 g de pulbere și 100ml de alcool de 70º. Se amestecă cele două ingrediente într-un recipient din sticlă, se închide ermetic și se lasă la macerat timp de 10 zile, agitând de 3-4 ori în fiecare zi, după care se strecoară cu ajutorul unui tifon și se păstrează în sticluțe închise la culoare.
Tinctura de ardei iute de concentrație 10% se folosește ca stimulent gastric, luându-se câte 10-20 de picături diluate în apă, cu 20 de minute înainte de fiecare masă. Pentru cura de dezintoxicare alcoolică se diluează câte 50-60 de picături într-o cană cu ceai amar și se bea ori de câte ori se simte nevoia de a bea. Pentru migrene se iau 50 de picături de tinctură și se diluează într-un pahar de ceai verde cu suc de lămâie. Se pot bea până la șase căni pe zi.
Tinctura de ardei iute de concentrație 20% și 30% se folosește extern, în caz de de nevralgii, dureri reumatice, dureri de lombosciatică, artrită, poliartrită reumatoidă, migrene etc sub formă de comprese pe zonele dureroase, și intern, se iau cate 30-50 de picături de tinctură în miere sau în apă, de 3-6 ori pe zi.
Tinctura de ardei iute de concentrație 50% se folosește pentru stimularea creșterii părului, stoparea căderii părului, eliminarea mătreții, îndesirea părului, făcându-se frecții energice la rădăcina firului de păr cu tinctură diluată cu apă.
Extractul în apă de ardei iute are proprietăți antiinfecțioase puternice, fiind recomandat în stadiile incipiente ale virozelor respiratorii, dureri în gât. Un sfert de linguriță de semințe de ardei iute se pun în 50 ml de pă clocotită și se lasă timp de 20 de minute la infuzat, după care se amestecă cu puțină miere de albine locală, bio sau organică, și se consumă cu înghițituri mici.
Decoctul de ardei iute este recomandat în caz de disfonie (oboseala corzilor vocale). Pentru preparare se taie un ardei iute și se va fierbe timp de 15 minute într-o cană de apă, după care se strecoară și se face gargară.
Uleiul de ardei iute se prepară astfel: Într-un borcan se pune un pahar de ulei de măsline și un sfert de pahar de pulbere de ardei iute sau ardei iute tocat foarte fin și se închide ermetic, lăsându-se la macerat timp de 14 zile, după care se filtrează cu ajutorul unui tifon și se păstrează în sticluțe închise la culoare. Preparatul astfel obținut se folosește ca soluție de masaj împotriva celulitei, pentru îmbunătățirea circulației periferice, pentru tratarea degerăturilor etc.
Unguentul din ardei iute se prepară adăugând 3-4 linguri de ardei iute tăiați mărunt în unt clarifiant încins (un pachet) și se amestecă la foc mic timp de 10 minute, după care se lasaă la răcit un pic și se filtrează. Preparatul se păstrează la frigider și se folosește pentru masaj în cazuri de artrită, nevralgii, sciatică, circulație periferică deficitară, gută.
Ardeii iuți sunt contraindicați persoanelor care iau medicamente anticoagulante, pentru că pot potența efectul acestora.
Pentru mai multe informații despre beneficiile consumului de ardei iute, dar și despre contraindicațiile acestuia găsiți aici.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro