Preparate pe bază de levănțică și indicațiile lor terapeutice
Cu un parfum relaxant, levănțica se folosește cu succes în tratarea unei game variate de afecțiuni, sub formă de tinctură, oțet, infuzie, ulei, spirt sau vin.
Pentru pregătirea tuturor acestor preparate se folosesc florile uscate ale plantei.
Infuzia concentrată din flori uscate de levănțică. Într-o cană de apă clocotită (250 ml) se adaugă 5 lingurițe de flori uscate de levănțică și se lasă la infuzat timp de 10 minute.
Preparatul se folosește exclusiv extern, pentru dezinfectarea și spălarea rănilor și a ulcerațiilor pielii.
Tinctura de levănțică. Pentru prepararea acesteia aveți nevoie de 100 g de flori uscate, sub formă de praf (puteți da planta prin râșnița de cafea) și 500 ml de alcool de 70-90º. Cele două ingrediente se amestecă într-un vas din sticlă, care se păstrează închis ermetic și se agită, timp de 15 zile, după care se strecoară, iar lichidul curat se transferă în sticluțe închise la culoare, care se vor ține închise ermetic, într-un loc răcoros și uscat.
Pentru afecțiunile neurologice, se face o cură de 30 de zile, luându-se câte o linguriță, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale, diluată în puțină apă sau ceai. Tinctura se mai poate utiliza și pentru frecții pe corp, în caz de bronșite, nevralgii, migrene, dureri reumatice sau pe cap pentru întărirea firului de păr. Pentru răni deschise, vânătăi, contuzii se aplică comprese cu tinctură, timp de 10 minute. Pentru ulcerațiile bucale sau paralizia limbii se face gargară cu un amestec de 3-4 picături de tinctură, diluată în 50 ml de apă călduță.
Spirtul de levănțică. Se obține amestecând 1g de ulei eteric de levănțică cu 99g de alcool de 70º.
Se folosește pentru frecționări locale pentru combaterea durerilor afecțiunilor reumatismale și nevralgiilor.
Oțetul aromatic de levănțică. Într-un litru de oțet de vin alb se adaugă 100g de flori uscate de levănțică (sau proaspete) sau un amestec de lavandă, mentă, salvie, cimbrișor, ienupăr, salvie și trandafir. Se lasă la macerat timp de o săptămână, după care se strecoară și se păstrează, de preferat, într-un recipient de sticlă închis rmetic.
Oțetul astfel obținut se folosește pentru frecționări în caz de răceală, gripă, stări febrile, pentru distrugerea păduchilor de cap, și pentru tratarea acneii, prin tamponări ușoare.
Vinul de levănțică. Într-un litru de vin roșu, organic, se adaugă 20 g de praf de flori de levănțică și se lasă la macerat timp de 8 zile într-un vas din sticlă, închis ermetic, agitându-se energic, zilnic, de mai multe ori, pentri a se extrage toate principiile active din plantă. După terminarea timpului de macerat, se filtrează cu ajutorul unui tifon și se păstrează în recipiente din sticlă, închise ermetic, într-un loc întunecat, rece și uscat.
Persoanele care suferă de oboseală cronică, extenuare fizică și intelectuală, de insomnii, pot lua câte o lingură de trei ori pe zi, sau cu două ore înainte de ora de somn, pentru a avea parte de odihnă liniștitoare. Dacă afecțiunea este gravă sau durează de mult timp puteți lua câte 50 ml, de trei ori pe zi.
Uleiul de levănțică. Acesta se prepară în două moduri diferite. Pentru tratarea afecțiunilor precum dischineziile biliare sau cuperoza se adaugă într-un litru de ulei de floarea soarelui 50 g de praf de flori de levănțică, se astupă și se lasă la macerat la soare sau într-un loc cald, timp de 21 de zile, după care se filtrează și se păstrează în recipiente din sticlă, închise ermetic.
Intern, se poate lua câte o linguriță pe zi, dimineața, pe stomacul gol, pentru dischineziile biliare, iar extern este util în tratarea eczemelor, acneii, ulcerațiilor pielii, cuperozei.
A doua variantă de ulei de levănțică se prepară astfel: într-un litru de ulei de măsline se adaugă o mână de flori uscate, și se lasă la macerat, la soare, timp de 3 zile, după care se strecoară, iar procedeul se reia de 4-5 ori, până se obține un ulei foarte parfumat.
Acesta se folosește ca unguent în afecțiunile reumatismale, gută, contuzii, umflături, luxații, lovituri la tendoane, clacaj la atleți, ulcerații, răni, eczeme, sau la ungerea lemnului de pat pentru distrugerea ploșnițelor și păduchilor.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Trei remedii naturale în caz de faringită
Metode naturale pentru a stimula curățarea limfei
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro