Prezentarea la medic, obligatorie în cazul apariţiei migrenelor
Studiile arată că doar 36% dintre persoanele care suferă de dureri cefalice solicită sfatul unui medic specialist în legătură cu tratamentul indicat. Prezentarea la medic este obligatorie pentru stabilirea formei de cefalee, tratamentul fiind diferit pentru fiecare formă în parte.
Durerea extremităţii cefalice se numără printre cele mai frecvente stări dureroase şi constituie unul dintre principalele motive de prezentare la medic. Cefaleea este, totodată, şi cea mai frecventă afecţiune în care intervine automedicaţia.
Boala se defineşte ca o durere localizată la nivelul capului, fiind însoţită adesea şi de alte simptome: greaţă, vărsături, anorexie, sensibilitate la lumină şi la zgomote, dificultăţi în vorbire şi tulburări ale somnului.
Una dintre cele mai întâlnite forme de cefalee este migrena, care debutează în copilărie, adolescenţă sau la adultul tânăr, diminuând ca frecvenţă odată cu înaintarea în vârstă.
Criza de migrenă se caracterizează clinic prin cefalee fără cauză organică demonstrabilă, cu instalare bruscă, unilaterală, profundă, însoţită de greţuri şi vărsături, uneori de stări de anxietate, astenie, anorexie sau tulburări de tranzit. Criza de migrenă are durata cuprinsă între 4 şi 72 de ore.
Medicamentele de primă alegere în tratamentul cefaleelor uşoare sau moderate sunt analgezice care se eliberează fără prescripţie medicală (sunt medicamente din grupul over-the-counter sau OTC) cum ar fi Acid acetilsalicilic (cu denumiri comerciale de Aspirin®, Rompirin®, Aspimax®, Europrin®, Pharmapirin®, Santapirin®), Acetaminofen (Paracetamol®, Panadol®, Paracetol®, Adol®, Paramol®, Paralen®), Ibuprofen (Ibufen®, Advil®, Nurofen®, Paduden®, Rupan®, Modafen®, Marcofen®, Brufen®, Motrin®), Naproxen (Naprosyn®, Nycopren®), Metamizol (Algocalmin®, Novocalmin®, Algozone®). Foarte mult utilizate în tratamentul migrenei sunt asocierile de medicamente în doze fixe, ceea ce a crescut complianţa la tratament, a crescut eficacitatea şi tolerabilitatea. Dintre acestea se folosesc foarte frecvent asocierile cu doze fixe care conţin acid acetilsalicilic, acetaminofen sau cafeină.
Multe persoane solicită de la farmacie medicamente din grupul triptanilor: Sumatriptan (Imigran®) etc. Excesul de medicamente pentru tratamentul migrenei, incluzând triptani, poate determina creşterea frecvenţei şi intensităţii crizelor de migrenă şi poate creşte sensibilitatea la stimulii care declanşează criza de migrenă.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro