Pui Marengo

Stil de viaţă

Pui Marengo

Se spune că această rețetă ar fi fost inventată de bucătarul lui Napolen, Dunand, în urma câștigării bătăliei de la Marengo, din Nordul Italiei, împotriva austriecilor.

Pentru a prepara această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • un pui întreg, porționat sau bucăți de pui (pulpe superioare și inferioare)
  • 2 linguri cu unt
  • 2-3 linguri cu ulei de rapiță sau de măsline presat la rece
  • sare și piper, după gust
  • 250-300 g de ciuperci brune (tăiate felii) sau hribi (tăiați cubulețe)
  • un pahar cu vin alb sec
  • 2 linguri cu pastă de roșii cât mai concentrată
  • 4 roșii mari de grădină, tocate sau 400 g de roșii tocate în suc propriu
  • o ceapă tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi dați prin presă sau pisați fin
  • o legătură de pătrunjel verde, tocat mărunt
  • o lingură cu cimbru uscat
  • un polonic cu supă de pui
  • făină.

Puiul se tamponează cu un șervet de hârtie de bucătărie până este uscat, după care se asezonează cu sare și piper și se dă prin făină. Scuturați ușor bucățile de pui pentru a elimina excesul de făină.

Într-o tigaie neaderentă se pune untul, uleiul și bucățile de pui și se rumenesc pe toate părțile, după care se scot pe o farfurie.

Adăugați în tigaie ceapa și usturoiul și se călesc până când ceapa se înmoaie.

Adăugați vin alb și deglasați tigaia, după care adăugați roșiile, pasta de roșii, supa de pui, cimbrul și bucățile de pui.

Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați să fiarbă, la foc mic aproximativ jumătate de oră.

Adăugați acum ciupercile, amestecați și mai lăsați pe foc încă 15-20 de minute sau până când ciupercile sunt bine pătrunse, moment în care trageți tigaia de pe foc.

Potriviți de sare și piper, amestecați și presărați pătrunjelul deasupra.

Serviți câte o bucată de pui, alături de sos, ca atare, sau alături de crutoane, pâine prăjită sau chiar mămăligă.

*Rețeta originală spunea că pe lângă acestea, în farfurie, se mai punea și un ou ochi și 3-4 creveți sotați.

Poftă bună!

Citește despre: