Reînființarea Mănăstirii Durău
Din anul 1959, biserica Mănăstirii Durău a funcţionat ca biserică de parohie, în perioada 1962-1964 slujind aici ieromonahul Pimen Zainea, fostul stareț al Mănăstirii Putna și actualul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Opt ani mai târziu, în 1972, acest sfânt așezământ a devenit schit de călugări. Până în anul 1977, în fostul cimitir al așezării monahale a existat biserica „Sfânta Sofia”, care a fost demolată, împreună cu chiliile monahale din împrejurimi, din ordinul autorităţilor comuniste care hotărâseră construirea stațiunii climaterice Durău în apropiere.
După 1990, Mănăstirea Durău a trecut printr-o perioadă de „schimbare la față”. Astfel, în 1991, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a transformat schitul de călugări în mănăstire de maici, statornicind aici o obște de monahii de la Văratec, povățuită de maica stareță stavrofora Teodora Popoaia.
La scurt timp s-a înființat și Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul”, loc de promovare a spiritualității ortodoxe în dialog ecumenic național și internațional. Acesta a fost sfințit pe 30 octombrie 1995 de către Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, alături de alți înalți ierarhi, în prezența a numeroși clerici și credincioși.
Inclusă pe lista monumentelor istorice din Neamț, cu șase obiective
În anul 2003, biserica Mănăstirii Durău a primit și un al doilea hram, al Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, pe lângă cel inițial – Buna Vestire. În 2015, comunitatea de aici număra 26 de viețuitoare, sub îndrumarea maicii starețe stavrofora Raisia Lungu, care a preluat această misiune din anul 2000.
Mănăstirea Durău a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț în anul 2004, fiind alcătuită din următoarele șase obiective: Biserica „Buna Vestire” -(datând din 1835); Casa Mitropolitului Veniamin Costachi (datând din anul 1832); Casa monahului Varahil Moraru; stăreția (datând din sec. al XIX-lea); clopotnița de zid (datând de la începutul secolului al XX-lea) și clopotnița de lemn (datând din perioada 1830-1835).
***
În apropierea Mănăstirii Durău se află:
- Mănăstirea Secu, la 53 km distanță;
- Mănăstirea Neamț, la 55 km;
- Mănăstirea Sihăstria, la 57 km;
- Mănăstirea Sihla și Peştera Sfintei Teodora de la Sihla, la 64 km;
- Mănăstirea Agapia, la 72 km;
- Mănăstirea Văratec, la 74 km;
- Barajul Bicaz, la 54 km;
- Cetatea Neamțului, la 65 km.
Sfântul Petru Movilă ‒ drumul spre sfințenie
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro