Remedii naturale eficiente în combaterea laringitei

Stil de viaţă

Remedii naturale eficiente în combaterea laringitei

Pentru laringita cronică, tratamentul fitoterapeutic se face atât intern, cât şi extern.

Lili Pârlog, Huşi: „Vă rog să găsiţi şi pentru mine un remediu naturist pentru laringita cronică cu care mă confrunt. Simt o răguşeală care parcă îmi acoperă coardele vocale, ba chiar pierderea totală a vocii. Am nevoie de voce în meseria mea. Vă mulţumesc“.

Prof. Constantin Milică: Pentru laringita cronică, tratamentul fitoterapeutic se face atât intern, cât şi extern.

În uz intern sunt eficiente:

- decoct de nalbă mare (20 g de rădăcini uscate la 250 ml de apă rece), care se macerează timp de 60 de minute, cu adaosul unui vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu; se fierbe 10 minute şi se bea fracţionat în 3-4 reprize;

- decoct din anason sau fenicul (două linguri de seminţe măcinate, care se fierb 15 minute la foc mic cu 200-250 ml de apă); se adaugă una-două linguri miere de albine şi se ia câte o lingură la intervale de 30 de minute, având rol de refacere a vocii la soliştii vocali.

Contra răguşelilor se bea o infuzie din amestec de frunze de podbal, flori de lumânărică şi rădăcini de nalbă mare, din care se consumă câte o lingură la intervale de o oră, până la vindecare.

În uz extern s-a demonstrat eficienţa următoarelor procedee:

- gargară cu infuzie din sânziene, muşeţel, arnică, patlagină, sulfină, fructe de fenicul;

- inhalaţii cu abur de muşeţel, anason, mentă sau rozmarin, lavandă sau uleiuri eterice de mentă, brad, lavandă, câteva picături turnate în apă fierbinte (repetate dimineaţa şi seara).

Apiterapia recomandă:

- mierea zaharisită, din care se suge zilnic o cantitate de 30-50 g, până la completa dizolvare, într-o cură de două-trei săptămâni;

- soluţii de propolis (20-30% în alcool), din care se iau câte 20-30 de picături, de două ori pe zi, înainte de mese, amestecată cu 100 ml de lapte sau apă;

- propolis (5 g pe zi) mestecat în gură, într-un tratament de durată până la vindecarea bolii.

Considerate alimente-medicament pe lângă ceaiuri, se indică lapte fierbinte cu gălbenuş de ou şi suc de praz, îndulcite cu miere de albine. În cazul unei laringite mai grave, cu dureri mari în gât, se impune un regim alimentar de cruţare, cu multe lichide calde.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: