Remedii pentru tratarea aftelor bucale
Aftele bucale sunt niște leziuni ulceroase, albicioase și bine delimitate, localizate la nivelul mucoasei bucale.
Cauzele apariției aftelor sunt multiple, acestea putând fi ereditare, datorate unei alimentații deficitare (în special complexul vitaminelor B), consumul unor alimente (laptele sau produsele lactate, ciocolata, căpșunile, nucile, alunele sărate, semințele, ananasul, alcoolul, condimentele, roșiile, citricele), schimbările hormonale, iritațiile mecanice (produse de lucrări protetice sau proteze dentare inadecvate), consumul de alimente dure și periajul agresiv pot provoca traumatizarea mucoasei bucale, mușcarea limbii sau a obrazului, strasul, variațiile de temperatură (în special frigul), unele afecțiuni (Lupusul eritematos, Sindromul Bechcet, Boala Crohn, HIV/SIDA).
Pentru a remedia această problemă, puteți apela la unul dintre următoarele remedii naturiste:
Apa de gură pe bază de argilă reţine substanţele organice cu acţiune toxică, recompune mucoasa bucală şi face ca bacteriile şi ciupercile parazite, de la nivelul cavităţii bucale, să devină inofensive. Pentru preparare aveți nevoie de 2 linguri de argilă și jumătate de litru de apă. Ingredientele se amestecă şi se păstrează timp de opt ore. Înainte de întrebuinţare se omogenizează amestecul, se clăteşte gura, timp de câteva minute, după care se elimină. Este recomandat ca tratamentul să fie urmat timp de 30 de zile, primele rezultate fiind vizibile după prima săptămână.
Gălbenelele au proprietăţi antiinflamatoare, antibacteriene şi de combatere a paraziţilor. Infuzia de gălbenele, preparată dintr-o lingură de flori uscate și o cană de apă fierbinte, calmează durerea şi reduce inflamaţiile bucale. După 5 minute de infuzat, strecuraţi, răciţi şi folosiţi ca apă de gură, de trei ori pe zi.
Mai puteți folosi și infuzia de mușețel, sunătoare, cimbrișor, busuioc, frunze de morcov, afin, brusture, coada calului, coada șoricelului, levănțică, pătrunjel, nuc, pătlagină, țelină sau salvie.
Propolisul este un antibiotic natural cu rol de anestezic şi cu efect cicatrizant. Se poate folosi în stare pură (se pune pe limbă şi se lasă să se dizolve) sau sub formă de tinctură (câteva picături pe o bucată de pâine, se va mesteca lent, după care se va inghiţi).
Aloe vera vindecă rănile, arsurile și, în general, leziunile pielii. Se aplică 2-3 picături de zeamă de aloe vera pe zona afectată și masează zona ușor.
Gargara cu apă sărată se prepară fierbând o cană cu apă și se lasă să se răcească până când devine călduță, după care se adaugă o linguriță de sare fină, o linguriță de bicarbonat de sodiu și se face gargară cu soluția astfel obținută, de cel puțin trei ori pe zi.
De asemenea, încercați să suplimentați dieta cu alimente care conțin vitamine din complexul B (fructe, cereale integrale, lapte, cartofi, drojdie de bere etc.) și să mențineți o igienă buco-dentară optimă.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Trei remedii naturale în caz de faringită
Metode naturale pentru a stimula curățarea limfei
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro