Ce înseamnă Ortodoxia pentru o tânără din Grecia

„Atunci când ești doar în țara ta vezi aceiași oameni, aceleași obiceiuri, crezi că numai asta înseamnă Ortodoxia – că nu mai există altceva pe lume.”

E foarte prietenoasă – zâmbește și intră în vorbă cu toți tinerii din jur. E veselă și blândă. E ca o lumină – fix așa cum îi spune și numele. Fotini a venit din Tesalonic, Grecia și consideră zilele pe care le petrece la Iași un dar. O binecuvântare! „Cred că șansa aceasta de a întâlni tineri ortodocși de pretutindeni este unică. Atunci când ești doar în țara ta vezi aceiași oameni, aceleași obiceiuri, crezi că numai asta înseamnă Ortodoxia – că nu mai există altceva pe lume. Dar nu e așa. Orice comunitate ortodoxă, deși are aceeași dogmă, are și anumite specificități.”

Fotini – Luminița, în traducere – a rămas uimită ascultând cântări în greacă, interpretate de tineri din Africa. „M-am simțit ca acasă! Am simțit, cu adevărat, că împărțim aceeași bucurie și aceeași credință! Sunt de admirat acești tineri, mai ales că mulți dintre ei sunt botezați de curând și au sufletul deschis, sunt foarte atenți la detalii și dornici să învețe. Asta ar trebui să ne responsabilizeze și pe noi, cei care ne-am născut ortodocși și care, din păcate, multe le facem din obișnuință, fără a conștientiza cât sunt de importante pentru noi și pentru mântuirea noastră”, atrage atenția tânăra din Tesalonic.

Vrea să se bucure din plin de toate zilele acestea – dar abia așteaptă și să ajungă înapoi în Grecia, să împărtășească din experiențele trăite. Este profesor la Școala de Duminică și consideră că doar prin exemple concrete și prin povești adevărate de viață îi poate motiva pe copii să trăiască frumos și responsabil Ortodoxia. Iar ea va avea tolba plină!

*** În perioada 1-4 septembrie, 6000 de tineri din întreaga lume se află la Iaşi, la Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocși.

De la același autor

Ultimele din categorie