Reţete pe bază de plante recomandate diabeticilor I

Stil de viaţă

Reţete pe bază de plante recomandate diabeticilor I

Specialiştii au elaborat zeci de combinaţii de plante medicinale, în majoritate conţinând afin – frunze, fasole – teci şi dud – frunze.

Peste acest fond de bază s-au adăugat în reţete: nuc – frunze, urzică vie – frunze, mesteacăn – frunze, anghinare – frunze, salvie – herba, merişor – frunze, mentă – frunze, păpădie – rădăcini, brusture – rădăcini.

Vă prezentăm câteva reţete complexe propuse de fitoterapeuţi:

Rp. 1

  • Afin (frunze) – 60 g                          
  • Fasole (teci) – 30 g                            
  • Mesteacăn (frunze) – 20 g                
  • Urzică-vie (frunze) – 10 g

Rp. 2

  • Afin (frunze) - 40g
  • Nuc (frunze) – 10 g
  • Fasole (teci) – 20 g
  • Dud (frunze) – 20 g 
  • Urzică vie (frunze) – 10 g
                                                              

Rp. 3

  • Afin (frunze) – 25 g                           
  • Fasole (teci) – 25 g                            
  • Dud (frunze) –15 g                            
  • Nuc (frunze) – 10 g                           
  • Păpădie (rădăcini) – 10 g                   
  • Mentă (frunze) – 5 g                          

Rp. 4

  • Afin (frunze) – 20 g
  • Merişor (frunze) – 20 g
  • Mur (frunze) – 20 g
  • Trei-fraţi-pătaţi (herba) – 10 g
  • Pir (rădăcini) – 10 g
  • Păpădie (rădăcini) – 10 g

Rp. 5 

  • Afin (frunze) – 7 g                              
  • Fasole (teci) – 5 g                               
  • Mesteacăn (frunze) – 5 g                   
  • Merişor (frunze) – 5 g                        
  • Păpădie (rădăcini) – 3 g                     
  • Trei-fraţi-pătaţi (herba) – 3 g                 
  • Pir (rădăcini) – 3 g                              

Rp. 6

  • Afin (frunze) – 30 g
  • Urzică (frunze) – 50 g
  • Trei-fraţi-pătaţi (herba) – 40 g
  • Dud (frunze) – 20 g
  • Păpădie (rădăcini) – 20 g
  • Fasole (teci) – 10 g
  • Anghinare (frunze) – 10 g

Rp. 7 complexă

  • Afin (frunze) – 30 g                                
  • Fasole (teci) – 20 g                             
  • Mesteacăn (frunze) – 10 g                 
  • Salvie (frunze) – 10 g                         
  • Cicoare (rădăcini) – 10 g                    
  • Brusture (rădăcini) – 10 g                         
  • Dud (frunze) – 10 g 
  • Nuc (frunze) – 5 g
  • Ienupăr (fructe) – 5 g
  • Anghinare (frunze) – 5 g
  • Păpădie (rădăcini) – 5 g
  • Urzică (frunze) – 5 g
  • Trei-fraţi-pătaţi (herba) – 5 g
  • Obligeană (rădăcini) – 5 g                                 

Se prepară o infuzie din 1 lingură amestec la 200 ml apă clocotită şi se consumă înainte de mese, în funcţie de  valoarea glicemiei:

- dimineaţa, dacă glicemia este de 120-150 ml/dl;
- dimineaţa şi seara, dacă glicemia este de 150-180 mg/dl;
- la cele 3 mese principale, dacă glicemia este de 180-250 mg/dl;
- cinci căni pe zi, dacă glicemia depăşeşte 250 mg/dl.

Ceaiurile antidiabetice se consumă neîndulcite, eventual cu o pastilă de zaharină, adăugată după fierbere, pentru a evita apariţia unui gust amar.

Durata tratamentului este de 6-8 luni, după care urmează o pauză de 2 săptămâni şi se reia în alte 4-6 luni.

(Diabetul. Un pericol în creștere pentru sănătatea populației)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: