Cauze şi tratament în boala picioarelor neliniştite

 

Sindromul picioarelor neliniştite afectează 1-5% din populaţie, dar majoritatea persoanelor prezintă forme uşoare, care nu necesită tratament medicamentos. Acesta devine eficient doar dacă este asociat cu modificări ale stilului de viaţă.

Sindromul picioarelor neliniştite este o afecţiune neurologică în care apare nevoia imperioasă de a mişca continuu picioarele, simptomatologie care se manifestă în timpul nopţii, în somn, sau în timpul repausului.  Mulţi pacienţi declară că severitatea simptomelor este corelată cu inactivitatea.

Simptomele majore, obligatorii pentru diagnostic, sunt senzaţia irezistibilă de a mişca membrele, asociată frecvent cu manifestări senzitive dezagreabile, reducerea acestor manifestări o dată cu debutul activităţii, accentuarea simptomelor şi reapariţia necesităţii de mişcare când persoana este în repaus, agravarea manifestărilor seara şi în timpul nopţii.

Boala poate debuta fie la persoane care nu au alte afecţiuni, fie în cadrul unor boli cum ar fi anemia feriprivă, insuficienţa renală cronică sau alcoolismul cronic. Unele medicamente (de exemplu, antidepresivele, antipsihoticele, unele sedative, unele antihipertensive, unele antialergice) pot fi implicate în declanşarea bolii.

Cel mai frecvent, afecţiunea apare în jurul vârstei de 40-45 ani, dar poate avea manifestări chiar din primii ani de viaţă. Deşi nu este foarte severă, poate avea un efect negativ asupra vieţii de zi cu zi.

Manifestări asemănătoare cu cele din sindromul picioarelor neliniştite apar şi în alte situaţii: când există crampe musculare, în prezenţa venelor varicoase, în cazul durerilor membrelor asociate artritelor sau altor afecţiuni reumatologice.

Doar medicul va putea stabili diagnosticul exact şi va putea, prin urmare, să recomande un tratament.

Sindromul picioarelor neliniştite afectează 1-5% din populaţie, dar majoritatea persoanelor prezintă forme uşoare, care nu necesită tratament medicamentos. O serie de modificări ale stilului de viaţă pot ameliora simptomatologia din această afecţiune: evitarea substanţelor cu efect stimulant, efectuarea de exerciţii fizice regulate, stabilirea unui program regulat de somn. În cazul formelor severe este necesar un tratament medicamentos, stabilit de către medic. Tratamentul medicamentos devine eficient doar dacă este asociat cu modificări ale stilului de viaţă.

Citește alte articole despre: tratament, cauze, sindromul picioarelor neliniştite

De la același autor

Ultimele din categorie