Beneficiile consumului de ceai negru

Stil de viaţă

Beneficiile consumului de ceai negru

    • Beneficiile consumului de ceai negru
      Beneficiile consumului de ceai negru

      Beneficiile consumului de ceai negru

În timpul prelucrării, ceaiul negru trece printr-un proces de fermentație, fapt care însă nu-i răpește din calitățile curative și energizante, fiind un bun înlocuitor al cafelei.

Cele mai importante substanțe care intră în compoziția ceaiului negru sunt teofilina, teobromina, teina (substanță asemănătoare cafeinei), antioxidanții, uleiurile volatile, mineralele (potasiu, iod, fosfor, fluor) și vitaminele (B1, B2, C, K, PP).

Consumul de ceai negru aduce numeroase beneficii sănătății, printre care amintim:

  • stopează căderea părului, oferă strălucire părului tern și îi accentuează culoarea dacă acesta se clătește cu infuzie de ceai negru (3 plicuri de ceai la 6 căni de apă);
  • previne cancerul de piele, ovarian, pulmonar, de stomac, colorectal, mamar, de prostată, de vezică urinară, oral (dacă se consumă cel puțin 2 căni de ceai zilnic);
  • acționează ca factor de protecție UV;
  • accelerează regenerarea celulară;
  • reduce ridurile premature (se fac tamponări cu infuzie);
  • ajută la combaterea acneei (se fac tamponări cu infuzie);
  • previne infecțiile pielii, curăță, hidratează și tonifiază tenul (se fac tamponări cu infuzie);
  • ajută în curele de slăbire, combate obezitatea;
  • accelerează arderile, îmbunătățește metabolismul;
  • scade nivelul colesterolului în sânge;
  • este energizant;
  • are efect antistres;
  • are efect digestiv, îmbunătățește digestia;
  • întărește oasele și dinții;
  • stimulează sistemul nervos, îmbunătățește memoria, reduce riscul apariției bolii Parkinson;
  • menține sănătatea cavității bucale;
  • este imunostimulator;
  • combate radicalii liberi;
  • elixir al longevității și tinereții;
  • menține sănătatea sistemului cardiovascular și îi îmbunătățește activitatea, menține mușchii inimii sănătoși, îmbunătățește fluxul sangvin, previne formarea cheagurilor de sânge, reduce riscul apariției bolilor cardiace, dilată vasele de sânge (dacă se consumă 3 căni pe zi);
  • are efecte antidepresive;
  • este un bun detoxifiant;
  • este depurativ;
  • reduce riscul apariției diabetului;
  • combate herpesul;
  • combate diareea;
  • ajută în tratarea cistitei;
  • previne gingivita și formarea cariilor;
  • calmează arsurile solare (cataplasme cu infuzie);
  • calmează și vindecă înțepăturile de insecte (se aplică un pliculeț infuzat, răcit pe zona afectată);
  • combate cearcănele și ochii umflați (se pun 2 pliculețe infuzate, călduțe sau reci, pe ochi pentru 15-20 de minute);
  • combate mirosul neplăcut al picioarelor (soluție din 2 căni de infuzie la un litru de apă caldă);
  • calmează mâncărimea și iritația după bărbierit (o cană de infuzie se amestecă cu una de apă rece și se clătește fața).

Infuzia se prepară adăugând o linguriță de ceai la o cană cu apă fierbinte, pentru 10 minute. Dacă se lasă la infuzat mai mult timp, ceaiul va căpăta un gust amar, ușor neplăcut. Consumul de mai mult de 2 căni pe zi poate da stări de agitație, nervozitate sau insomnie.

Pentru a alege un ceai negru de calitate superioară, asigurați-vă că planta folosită face parte din prima recoltă, care are frunzele de culoare neagră-argintie, cu vârful alb, iar în infuzie acestea capătă o culoare galben-deschis, galben-auriu.

Consumul de ceai negru este contraindicat femeilor însărcinate, anemicilor, copiilor, persoanelor cu lipsă de calciu, sau care suferă de hipertensiune.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: