Bobul de strugure, „o pastilă tămăduitoare pentru orice boală”

Stil de viaţă

Bobul de strugure, „o pastilă tămăduitoare pentru orice boală”

    • Bobul de strugure, „o pastilă tămăduitoare pentru orice boală”
      Bobul de strugure, „o pastilă tămăduitoare pentru orice boală”

      Bobul de strugure, „o pastilă tămăduitoare pentru orice boală”

Toamna aduce cu sine bucuria fructelor care dau în pârg, printre care la loc de cinste se află strugurii. Fiind uşor asimilabili, strugurii reprezint excelente produse energetice, musculare şi nervoase pentru organism, având efecte remineralizante, antitoxice, stimulente şi decongestive.

Nu degeaba anticii vedeau în bobul de strugure o pastilă tămăduitoare pentru orice boală, iar în vin o băutură de leac cu o excepţională valoare. Cercetările recente au demonstrat că în sucul de struguri negri, în sâmburii de struguri şi în pieliţă se găseşte o substanţă numită resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali cunoscuţi. Resveratrolul are un potenţial antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc, este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în ce priveşte protecţia antioxidativă, pentru că împiedică oxidarea LDL-colesterolului, scade nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor, fiind un vasodilatator arterial. De asemenea, resveratrolul poate reduce dezvoltarea melanomului malign, poate avea acţiune citostatică în cancerul de sân, previne şi combate eficient osteoporoza.

Dar strugurii sunt importanţi şi sub raportul valorii energetice (720-980 calorii la 1 kg struguri). Din acest punct de vedere, 1 kg de struguri echivalează cu 300 g pâine, 500-700 g carne de vită, 1,2 litri de lapte, 1,2 kg cartofi, 2 kg mere şi 3,5 kg tomate.

Potrivit prof. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, strugurii prezintă şi numeroase proprietăţi terapeutice, fiind recomandaţi în tratarea următoarelor boli:

-anemie, convalescenţă, demineralizare, rahitism, astenie şi surmenaj;

-tulburări digestive, gastrite, congestia ficatului şi splinei, constipaţie cronică, litiază biliară, mărirea secreţiei, enterite, dizenterie, intoxicaţii cu mercur sau plumb,  hemoroizi;

-reumatism, artrită, gută;

-tuse convulsivă, astm bronşic, stări febrile, iritaţii ale căilor respiratorii,  tuberculoză pulmonară;

-hipertensiune arterială, ateroscleroză coronariană;

-nefrite, litiază renală, edeme renale, eliminarea acidului uric;

-obezitate;

-favorizarea acuităţii vizuale;

-dermatoze, acnee şi reîntinerire cutanată.

Este indicat ca în fiecare toamnă să facem o cura de struguri proaspeţi, timp de 3-4 săptămâni, consumând zilnic 1-2 kg struguri bine spălaţi: câte o treime luate cu o oră înainte de micul dejun şi înainte de cele două mese principale. În caz de obezitate, se recomandă ca din 10 zile să se consume numai struguri timp de 2 zile. Atenţie însă la cantitatea de struguri pe care o consumăm, deoarece supradoza poate afecta ficatul, care va prezenta stări de surmenaj.

În fitoterapie, nici sucul strugurilor (mustul) nu este neglijat. Mustul are o valoare nutritivă foarte ridicată, analizele demonstrând că este superior laptelui prin conţinutul în zahăr, săruri minerale şi prin valoarea calorică de peste 900 calorii la 1 kg. Pe acest considerent, mustul din struguri a fost denumit “laptele vegetal”.

Principalele proprietăţi terapeutice sunt: tonice-aperitive, nutritive, depurative, stomahice, diuretice, laxative şi excelent remineralizante. Prof. Constantin Milică recomandă mustul în afecţiuni ca:

-anemie, convalescenţă;

-tulburări digestive, acidoză, afecţiuni hepatobiliare;

-colesterolemie, obezitate;

-reumatism, gută;

-insuficienţă cardiacă;

-calmarea durerilor la organele interne.

Iată câteva dintre reţetele pe care cunoscutul fitoterapeut ieşean le recomandă :

-cura cu must din struguri de bună calitate durează 3-4 săptămâni şi constă din consumul a 3 pahare pe zi, din care jumătate din cantitate se ia dimineaţa, pe nemâncate, iar restul la cele două mese principale.

- sucul de aguridă (din struguri necopţi) se prepară prin diluare cu apă (200 g suc la 1 litru apă) şi se foloseşte la prepararea unor alimente sau ca băutură răcoritoare. Este indicat în angine, hemoptizie, stări febrile şi stomatite. Prin siropare se utilizează ca diuretic împotriva celulitei şi obezităţii, scorbutului şi icterului.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: