Sarmale de post cu quinoa
Nutritive și foarte gustoase, sarmalele cu quinoa nu sunt doar pentru vegetarieni, ci și pentru oricine vrea să aibă o dietă cât mai sănătoasă și diversificată.
Pentru a prepara această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- o varză (murată sau crudă)
- 200 g de ciuperci brune tocate mărunt
- 100 g de quinoa, ideal neagră
- 2 cepe de mărime medie tocate mărunt
- un morcov dat pe răzătoarea mare
- un ardei gras roșu, cărnos, sau kapia, cărnos, pasat sau tocat foarte mărunt
- sare și piper
- jumătate de linguriță cu paprika dulce
- trei sferturi de cană cu suc de roșii sau roșii pasate
- 2-3 rămurele cu cimbru uscat
- o lingură cu cimbru uscat
- 2 legături cu mărar tocat mărunt
- 4-5 linguri cu ulei de rapiță presat la rece.
Dacă folosiți varză dulce, crudă, desfaceți cu grijă fiecare frunză și opriți-o pentru câteva secunde, după care puneți frunzele într-o strecurătoare.
Quinoa se pune într-o strecurătoare deasă și se spală sub jet de apă aproximativ un minut, după care se transferă într-un bol cu apă și se lasă la rehidratat pentru jumătate de oră. Se scurge apoi de apă și se clătește din nou sub jet de apă, după care se lasă la scurs 2-3 minute.
Într-o tigaie neaderentă se pune uleiul, ceapa și morcovul și se călesc timp de câteva minute, până când legumele se înmoaie puțin, aproximativ 5 minute.
Se adaugă ardeiul, se amestecă și se mai lasă 5 minute pe foc, după care se adaugă ciupercile, se amestecă și se lasă pe foc până când apa lăsată de ciuperci se evaporă.
Adăugați apoi boabele de quinoa, sare, piper, paprika, cimbrul, mărarul și amestecați. Lăsați la călit încă 2-3 minute, amestecând frecvent, după care trageți tigaia de pe foc și lăsați la răcit compoziția.
Când aceasta este călduță, sau chiar rece, folosiți-o pentru a umple foile de varză.
Puneți pe fundul oalei pe care o folosiți pentru a fierbe sarmalele un pat de varză tocată și o crenguță cu cimbru uscat. Între straturile de sarmale puneți câte o crenguță cu cimbru.
Deasupra puneți foi de varză sau tot varză tocată. Turnați apă, acoperiți oala cu un capac și dați-o la cuptorul preîncălzit la 180ºC pentru 20-30 de minute.
Scoateți apoi oala din cuptor, verificați dacă varza este fiartă și dacă este, turnați deasupra sucul de roșii și băgați din nou oala la cuptor pentru 15 minute, fără a-i mai pune capacul.
Dacă varza nu este fiartă, dați din nou oala la cuptor, și abia atunci când varza este fiartă turnați sucul de roșii deasupra.
Sarmalele se consumă calde sau reci, ca atare.
Poftă bună!
Metode naturale pentru a stimula curățarea limfei
Beneficiile consumului de ciuperci
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro