În Scriptură se spune: «Fiule, dă-mi inima», iar nu picioarele
Întrucât rugăciunea este cea mai puternică armă împotriva vrăjmașului nevăzut, atunci el se străduiește în toate felurile să-l abată pe om de la rugăciune.
Întrucât rugăciunea este cea mai puternică armă împotriva vrăjmașului nevăzut, atunci el se străduiește în toate felurile să-l abată pe om de la rugăciune. Starețul a povestit următoarele: „La Athos, un monah avea un graur vorbitor pe care îl iubea, amuzându-se cu vorbele lui. Dar, lucru straniu, cum monahul începea pravila, graurul se apuca să vorbească, împiedicându-l să se roage. Odată, la sărbătoarea luminată a Învierii Domnului, monahul s-a apropiat de colivie și a spus: «Grâurel, Hristos a înviat». Iar graurul a răspuns: «Aceasta este și nenorocirea noastră, că a înviat», și în aceeași clipă a pierit; iar în chilia monahului s-a răspândit o duhoare insuportabilă. Atunci monahul a înțeles greșeala și s-a pocăit”.
Referitor la faptul că Dumnezeu, mai înainte de toate, privește la starea lăuntrică de rugăciune a sufletului omului, starețul spunea: „Un bolnav de picioare a venit la părintele egumen Anatolie și i-a spus: «Părinte, mă dor picioarele, nu pot să fac metanii și faptul acesta mă tulbură». Părintele Antonie i-a răspuns: „Dar în Scriptură se spune: «Fiule, dă-mi inima», iar nu picioarele”.
(Starețul Ambrozie de la Optina, Editura Doxologia, Iași, 2010, p. 158)
„Omul se teme de multa lumină, de deschiderea Cerurilor, de veșnicie”
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro