Scurt istoric al Schitului Sihăstria Crucii
Schitul Sihăstria Crucii, cu hramul „Sfântul Nicolae”, se află în localitatea Cucuieţi, comuna Solonţ, județul Bacău, situată în nord-vestul Depresiunii Tazlău, pe cursul superior al pârâului Cucuieţi, la 5 km nord de satul Solonţ.
Schitul Sihăstria Crucii, cu hramul „Sfântul Nicolae”, se află în localitatea Cucuieţi, comuna Solonţ, județul Bacău, situată în nord-vestul Depresiunii Tazlău, pe cursul superior al pârâului Cucuieţi, la 5 km nord de satul Solonţ.
Schitul a fost înființat pe o vatră sihăstrească istorică, un loc unde, de secole, gospodarii urcau „la deal” pentru a lua sfat de la părinții retrași în rugăciune. Vechea sihăstrie se afla pe dealul din fața actualului schit și cuprindea o biserică mică de lemn și câteva bordeie în care viețuiau doi-trei părinți, consemnați în cronici încă din secolul al XVIII-lea.
Vitregiile istoriei au distrus acea așezare, dar bisericuța a fost salvată la începutul secolului trecut și a servit, pentru o vreme, ca biserică a satului. În prezent, ea se află în cimitirul satului și este înregistrată ca monument istoric.
Schitul Sihăstria Crucii este un așezământ nou înființat. În urma ședinței din 24 august 2007 a Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Romanului, s-a hotărât înființarea Schitului „Sihăstria Crucii”, începând cu data de 1 septembrie 2007. Decizia a fost aprobată de Sinodul Mitropolitan în ședința din 27 august 2007.
Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” a fost ridicată între anii 2000–2007 de către ieromonahul Natanail Amuceleniței. Acesta a construit o frumoasă biserică în stil ștefanian, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni.
Numele și hramul schitului nu au fost alese întâmplător. Părintele Natanail a dorit ca acest sfânt locaș să poarte numele mănăstirii în care a pășit pentru prima dată și unde a fost tuns în monahism – Mănăstirea Sihăstria Neamț – împletit cu numele pe care localnicii îl dăduseră zonei în care a fost ridicat schitul: Dealul Crucii. Astfel a luat naștere denumirea Sihăstria Crucii. Și, pentru că nu putea uita de numele primit la botez, a închinat acest așezământ monahal Sfântului Ierarh Nicolae.
În Sfânta Cetate – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro