Sfântul Eftimie cel Mare ‒ drumul spre sfințenie

Documentar

Sfântul Eftimie cel Mare ‒ drumul spre sfințenie

    • Sfântul Eftimie cel Mare
      Sfântul Eftimie cel Mare ‒ drumul spre sfințenie

      Sfântul Eftimie cel Mare ‒ drumul spre sfințenie

Cunoscut pentru înțelepciunea lui și mulțimea de minuni făcute, Sfântul Eftimie este cel care l-a primit pe Sfântul Sava cel Sfințit și i-a prorocit că va ajunge conducătorul pustnicilor din Palestina, luându-l cu sine la ostenelile pustnicești. Sfântul Eftimie cel Mare reușea, prin rugăciune, să vadă gândurile oamenilor, pe cei bolnavi să îi vindece, iar pe femeile sterpe să le ajute să dea naștere pruncilor, mijlocind la Dumnezeu pentru aceasta.

Sfântul Eftimie cel Mare s-a născut după rugăciuni îndelungate, din părinți sterpi, în secolul al IV-lea, în Melitina (Armenia). Faptul că venirea sa pe lume a fost o minune o arată însuși numele lui, căci în limba greacă se traduce „voie bună”, iar părinții lui au auzit glas de sus care le spunea să se bucure și să fie cu voie bună. După ce tatăl său a murit, Sfântul Eftimie a ajuns în ceata clericilor, fiind silit să se hirotonească preot și să poarte de grijă mănăstirilor.

La împlinirea vârstei de 29 ani, tânărul a decis să se retragă și a mers la Ierusalim, nevoindu-se într-o peșteră împreună cu Sfântul Teoctist. Aici darurile sale au fost folosite din plin, fiind vindecați mulți oameni de boli grele și, de asemenea, multe dintre femeile care nu puteau să aibă copii reușeau, pentru rugăciunile sfântului, să dea naștere. Cuviosul Eftimie era și înainte-văzător, încât știa dacă cei care se apropie de Sfânta Împărtășanie au gânduri curate sau nu, așa cum a văzut și că sufletul unui călugăr care părea a fi drept, dar în ascuns era păcătos, a fost luat cu o suliță de către un înger. Altădată, pe când construise lavra, a hrănit 400 de oameni călători cu doar câteva pâini.

Era și un apărător vehement al dogmelor, luptând împotriva eresurilor lui Nestorie. Cumpătat în toate, Cuviosul Eftimie nu vorbea decât dacă era nevoie, mai ales sâmbăta și duminica, iar de dormit nu dormea niciodată pe pat, ci fie ședea puțin, fie se ținea cu mâinile de o frânghie spânzurată într-un colț al chiliei, odihnindu-se preț de câteva clipe.

La vârsta de 97 de ani, Sfântul Eftimie s-a mutat la cele veșnice.