Slujba din acest an a hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, săvârșită în condiții cu totul deosebite
Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost sărbătorită în acest an la Iași în condiții cu totul speciale. Având în vedere contextul epidemiologic generat de pandemia cu noul coronavirus, Sfânta Liturghie dedicată hramului Catedralei mitropolitane ieșene a fost săvârșită pe un amplasament special amenajat, de un sobor restrâns de ierarhi, preoți și diaconi. Astfel, împreună cu Părintele Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei au slujit doar doi ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a decorat post-mortem trei cadre medicale care și-au pierdut viața în lupta pentru vindecarea celor infectați cu noul coronavirus.
În dimineața hramului, racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva a fost scoasă din Catedrala mitropolitană afară, în curte, spre închinarea credincioșilor. Mai exact, în jurul orei 06:30, pelerinii prezenți au participat la acatistul Sfintei Parascheva, săvârșit de IPS Părinte Arhiepiscop Calinic. În continuare, părinții Catedralei au luat pe umeri racla Sfintei, au mers în procesiune în jurul sfântului lăcaș și au așezat sfintele moaște pe baldachinul special pregătit și împodobit din curtea Catedralei. Conform hotărârilor autorităților, doar credincioșii ieșeni s-au putut închina la racla Sfintei.
În continuare, Sfânta Liturghie dedicată hramului Sfintei Cuvioase Parascheva a fost săvârșită pe amplasamentul special amenajat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Soborul slujitor a fost unul restrâns, doar trei ierarhi fiind prezenți: IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi PS Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
În zona din fața podiumului au fost amplasate scaune plasate la doi metri unul de celălalt pe toate direcțiile, scaune ce au marcat locurile unde au stat credincioșii. Din păcate, având în vedere restricția impusă la nivel național, doar cei care au reședința în municipiul Iași au putut pătrunde în acest spațiu, după principiul primul venit, primul care ocupă un loc. Tot aici, pe aceste scaune din fața podiumului, au stat și cei aproximativ 50 de invitați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, reprezentanți ai unor instituții sau personalități din domenii precum medicina, cultura sau educația. Cei care nu au putut pătrunde în acest perimetru au avut posibilitatea să urmărească momentul solemn al Sfintei Liturghii pe două ecrane mari amplasate pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt - unul cu orientare spre Piața Unirii, celălalt spre Palatul Culturii. Slujba a fost transmisă în direct de Trinitas TV și de portalul Doxologia.ro.
IPS Părinte Teofan: „Nu se poate concepe Ortodoxia fără sfintele icoane sau sfintele moaşte”
În cuvântul rostit la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iaşi, desfăşurată în condiții cu totul speciale, Părintele Mitropolit Teofan a făcut o trecere în revistă a situaţiei actuale şi a oferit câteva răspunsuri pentru timpurile pe care le trăim. „Prezenţa epidemiei în viaţa noastră ne aşează în faţa unor întrebări pe care nu le putem ocoli”, a spus ierarhul. „Nu putem laolaltă, oameni simpli şi conducători, să nu ne întrebăm de ce se întâmplă toate acestea, nu putem să nu ne întrebăm unde am greşit, ce puteam face şi nu am făcut, ce trebuia să vedem şi nu am văzut, ce trebuia să înţelegem şi nu am înţeles”. El a remarcat că răspunsul nu poate veni decât din adânc şi atinge taina comuniunii de care mulţi dintre noi ne-am îndepărtat foarte mult. „Simţim cumva că această taină a comuniunii dintre noi este diminuată şi nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva şi noi am contribuit la aceasta. Distanţarea fizică pe care suntem chemaţi astăzi să o adoptăm reflectă în plan spiritual şi îndepărtarea de dinainte a unora de ceilalţi, copii de părinţi, soţi de soţii, soţii de soţi, dascăli de elevi, politicieni de alegători, preoţi de credincioşi sau arhierei de preoţi”.
De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a reamintit că moaştele Sfintei Parascheva se află în capitala Moldovei din 1641 şi reprezintă, de atunci şi până astăzi, „cascadă lină şi curată de apă vie izvorâtă din Hristos Domnul pentru noi, însetaţii acestei lumi”. „În vreme de bucurie şi împliniri, credincioşii au venit la racla Sfintei să mulţumească, în vreme de secetă, sfintele moaşte ale cuvioasei au străbătut câmpurile aride şi ploaia nu a încetat să apară. În perioadă de ciumă sau molimă sfânta i-a primit pe toţi, i-a întărit şi i-a binecuvântat. Sunt nenumărate mărturii ale celor care au găsit lângă sfintele ei moaşte tămăduire de boală, linişte în frământare sufletească, răspuns în problemele dificile, direcţie clară în întortocheatul drum al vieţii”. Ierarhul a explicat că „astfel de mărturii sunt nebunie pentru unii; pentru duhul lumii, sfintele moaşte, ca şi toate elementele de credinţă, sunt lucruri de neacceptat”. Însă, a precizat mitropolitul, „aceasta a fost credinţa Bisericii din totdeauna, încât nu se poate concepe Ortodoxia fără sfintele icoane sau sfintele moaşte, aşa cum nu se poate concepe fără Sfânta Scriptură sau Sfânta Liturghie, fără post, rugăciune, milostenie sau iubirea vrăjmaşilor”.
Mitropolitul Moldovei a vorbit şi despre epidemia cu care ne confruntăm şi a evidenţiat că „medicamentele, spitalizarea, protecţia în diferitele ei forme sunt esenţiale”, deoarece „ele fac parte din componenta materială a tratării bolii şi sunt absolut necesare”. În completare, el a reamintit că în locurile de închinare omul primeşte ajutor de la Dumnezeu şi întărire în faţa bolii. „Un om cu sufletul împăcat de mulţumirea suletească pe care o oferă participarea la un act de credinţă devine mai rezistent în faţa bolii sau, odată cuprins de boală, are mai multă tărie de a lupta împotriva ei. Creştinul adevărat ştie că încredinţarea vieţii unui Dumnezeu iubitor care a biruit suferinţa şi boala pentru el, reprezintă un izvor de tărie în faţa încercărilor vieţii”.
La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rugat-o pe Sfânta Cuvioasă Parascheva să fie aproape tuturor şi să ofere ajutor mai ales celor din spitale. De asemenea, ierarhul a îndemnat la respectarea normelor sanitare. „Nădădjduim ca prin rugăciunile Cuvioasei să primi iertare de la Dumnezeu pentru tot ce am greşit ca neam, ca slujitori ai Bisericii, ca demnitari şi dregători. Rugăciunea noastră se îndreaptă spre Dumnezeu, în mod special pentru cei din spitale, bolnavi sau cadre medicale, acolo unde situaţia este mai grea pe zi ce trece. Îi putem ajuta cu rugăciunea, cu măsuri de precauţie pentru a nu ajunge acolo, noi sau cei de lângă noi, pentru a nu îngreuia şi mai mult situaţia”.
Gând de recunoștință și distincții post-mortem pentru cei din „linia întâi”
La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Părintele Mitropolit Teofan a omagiat patru persoane care au lucrat în domeniul medical și care au trecut la cele veșnice în aceste vremuri de pandemie, fiind afectate de COVID-19. „Crucea Moldavă” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a fost acordată post mortem Marianei Andrioaie, care a fost medic în Botoșani, Virginicăi Nistor, care a fost asistentă medicală în Piatra Neamț, și Tatianei Costin, care a fost infirmieră în Bacău, precum și mama Tatianei Costin - Elisabeta Prepeliță - care a decedat tot de COVID-19, la vârsta 73 de ani. Toate cele patru persoane erau fiice credincioase ale Bisericii Ortodoxe și au trecut la cele veșnice anul acesta. Pe scenă au fost reprezentanți ai familiei care au primit distincția.
Mariana Adrioaia a asolvit Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Botoșani și a obținut diploma de licență în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. S-a căsătorit și a avut doi copii pe care i-a adus tot pe calea medicinei: o fată, medic specialist primar în pneumofiziologie și un băiat – medic stomatolog. A fost director medical al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani timp de patru ani și a ieșit la pensie în anul 2017, nevoită fiind să rămână în continuare în câmpul muncii din cauza deficitului de medici. De la începutul pandemiei a fost în prima linie de triaj, fiind primul medic din cadrul spitalului care a insistat ca o tânără de 27 de ani, diagnosticată ulterior cu Covid-19, considerată cazul zero în Moldova, să fie testată pentru această boală. După ce a avut contact cu ea, a stat în izolare două săptămâni. Ieșind din izolare, a dorit să își ajute colegii și s-a întors la spital, reluându-și gărzile, ultima gardă având-o în Vinerea Mare. În ziua de 19 aprilie 2020 a fost internată în secția de boli infecțioase a spitalului din Botosani, fiind testată pozitiv pentru Covid-19, iar în data de 24 aprilie a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, starea acesteia agravându-se. A trecut la Domnul în data de 27 aprilie. Virginica Nistor, soție și mamă a două fete, a fost asistentă medicală la Direcția de Asistență Socială a Primăriei din Piatra Neamț. A lucrat la DSP Neamț și ISU Neamț după ce s-a suspendat activitatea școlilor. S-a infectat cu Covid-19 după ce a luat contact cu mai multe persoane testate, apoi, pozitiv. A trecut la Domnul pe 23 aprilie. Tatiana Costin a fost infirmieră în cadrul Secției „Chirurgie Generală” a Spitalului Județean din Bacău. A trecut la cele veșnice la vârsta de 51 de ani, starea ei de sănătate agravându-se brusc după infectarea cu noul coronavirus.
De asemenea, întrucât anul 2020 a fost declarat de către Patriarhia Română drept An omagial al pastorației părinților și copiilor, pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie din 14 octombrie, Părintele Mitropolit Teofan a invitat trei familii cu mulți copii: familia medicilor Valeriu și Cătălina-Eugenia Gavrilovici din Suceava cu cei șase copii ai lor (trei copii au urcat pe scenă), familia Ionuț și Elena Crăciun din Iași cu cei patru copii ai lor, familia preotului Paul Andrei și a prezbiterei Claudia Elena Smeu din Iași cu cei șapte copii ai lor.
În timpul slujbei și după, pelerinii din municipiul Iași au stat la rând pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva.