Spovedanie la preot oprit de la slujire
Buna ziua! Părinte, spuneti vă rog dacă te poti spovedi la preoți care sunt opriți de la slujire dar trec la altă mitropolie și slujesc mai departe.
Sa dea Domnul sa nu cada nimeni mai ales fetele si fem. in plasa unor asemenea cazuri care uneori in asemenea circumstante doar vaneaza suflete ...gata sa le duca la pacat.
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
E bine să vorbești despre alții atunci când te spovedești?
Pot să mă spovedesc la telefon?
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Ioan, răspunsul este categoric, nu!
Sau, un răspuns mai corect ar fi că, tehnic, te poți spovedi (în sensul că poți alege să faci acest lucru și nimeni nu te poate împiedica) dar spovedania aceea nu are nici un efect. Este necanonică și fără efect haric! Poate fi considerată „consiliere duhovnicescă” dar în nici un caz spovedanie. Acel preot nu mai are dreptul de folosi harul primit la hirotonie și la hirotesia în duhovnic.
Nu știu dacă prin „oprire de la slujire” te referi la caterisire sau efectiv la oprirea de la slujire, ele fiind două măsuri disciplinare diferite, însă indiferent de care este situația concretă la care te referi, răspunsul este același: nu.
Un preot caterisit nu mai are dreptul de a săvârși nici o lucrare sfințitoare și nici măcar să mai poarte haina preoțească. În cazul opririi de la slujire, arhierul poate decide ca preotul să fie oprit fie de la toate lucrările sfințitoare, fie numai de la unele dintre ele. Dacă trece, așa cum spui, „la o altă mitropolie” (adică la o „mitropolie” schismatică și necanonică, pentru că la o mitropolie a Bisericii Ortodoxe Române nu poate fără binecuvântarea arhiereului său), gest la care recurg unii preoți caterisiți, nu face decât să adâncească neascultarea în care se află.
Oprirea de la slujire (sau caterisirea) poate fi ridicată numai de arhiereul care a hotărât-o și/sau de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, urmându-se reglementările impuse de „Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române”.
Argumentele canonice pentru cele de mai sus sunt numeroase însă esențialul este acesta.
Spor în toate cele bune!
pr. Andrei