Steinhardt, epistolarul celor dinlăuntru

Prezentare de carte

Steinhardt, epistolarul celor dinlăuntru

    • Steinhardt, epistolarul celor dinlăuntru
      Foto: tribuna.ro

      Foto: tribuna.ro

Cred că numai așa ne putem răzbuna sufletește pe vremurile urâte de acum. Recitindu-i pe clasicii adevăratei rezistențe de duh și cultură. A apărut N. Steinhardt, Corespondență (Ed. Mănăstirea Rohia/Polirom, 2021, 924 pg.). Ediția este îngrijită, dispune de un studiu introductiv, note, referințe critice și indici realizate de către George Ardeleanu.

Reperele biobibliografice sunt realizate de regretatul Virgil Bulat. Sunt cuprinse în acest monument de memorie epistolară ultimele 2 volume din seria de autor Steinhardt. Sunt scrisori trimise de el, 1200 între care și 150 interceptate de Securitate între 1935-1941, una din 1957 - către C. Noica, interceptată de securiști - și din perioada 1964-1989. Și lista recuperărilor, ca în toate volumele dedicate epistolarului cotidian, rămâne deschisă și parte pierdută.

Un Nicu Steinhardt galant, pedant, intim și deschis deopotrivă în mii de ipostaze. Alătur destinatarii, în speranța că vă vor provoca la citit: Manole Cociu - Costieni, Nicolae Iorga, Charles Gruber, Gheorghe Cardaș, Perpessicius, Eugene Jenney, Remus Niculescu, Emanoil Vidrașcu, Virgil Nemoianu, Ion Caraion, Alexandru Ciorănescu, Virgil Ierunca și Monica Lovinescu, Vladimir Streinu, Monica Pilat, Toma Pavel, Nicolae Manolescu, Benedict Ghiuș, Sergiu Al-George, Colette și Corneliu Axentie, Geo Bogza și Alexandru Baciu.

Nume de mare acord la cultură și Duh, oameni luminoși și prieteni stabili ai acestui spirit cu adevărat universal. Între noi, cititorii Jurnalului Fericirii pe la începutul anilor ‚’90 și el cel de acum - din cele 21 de volume-forță - dragostea a crescut și s-a desăvârșit. Rămâne fundamental unei generații de oameni care privesc cu îngrijorare și nădejde ziua de mâine. Nădejdea este din mărturia lui.

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: