Tratamente naturale pentru accelerarea vindecării fracturilor
Afecţiunea este posibilă la orice vârstă fiind cauzată de traumatisme locale, ca urmare a unor căzături sau lovituri dure. Ruptura osului poate fi completă, incompletă sau doar o simplă fisură.
Sunt predominante în uz extern prin aplicări locale, în zona fracturii, a unor cataplasme, comprese, macerate, băi şi alifii, cu diferite plante care au proprietăţi antiinflamatoare, vulnerare, emoliente, cicatrizante şi de refacere a cartilajelor.
*Comprese cu decoct de tătăneasă (2 linguriţe rădăcină mărunţită la 1 litru apă); se fierbe 20-30 de minute, se strecoară şi se aplică pe zona fracturată.
*Comprese cu infuzie din rizomi de pir (1 lingură la 200 ml apă clocotită).
*Comprese reci cu decoct din coji de nucă (40 g la 1 litru apă, se fierbe 20 de minute şi se strecoară).
*Cataplasmă cu terci de tătăneasă şi fructe de castan sălbatic.
*Macerat timp de 7 zile într-un litru oţet diluat (80%) cu 20 g sare şi 200 g amestec de plante, format din rădăcini de tătăneasă, frunze proaspete de varză albă, tuberculi raşi de cartofi, herba proaspătă de coada calului, coada-şoricelului, sânziene şi sulfină, fructe proaspete zdrobite de ardei iute; se aplică sub formă de cataplasmă locală.
*Macerat în petrol din frunze de leandru (20%) cu care se masează zona fracturată după înlăturarea ghipsului.
*Macerat timp de 14 zile din rădăcini de tătăneasă (20 g în 100 ml alcool 700), folosit la masarea zonei afectate.
*Macerat timp de 3 zile în 200 ml alcool concentrat cu 200 g amestec din: rădăcini de tătăneasă, brusture şi angelică, frunze proaspete de pelin, muguri de brad, fructe de castan sălbatic, coji uscate de nuci şi seminţe de muştar alb. După macerare se adaugă ulei de floarea-soarelui, iar după 24 ore se strecoară şi se masează zona fracturată.
*Băi de mâini sau picioare fracturate şi inflamate cu macerat la rece din frunze proaspete sau uscate de tătăneasă (500 g lasate peste noapte în 5 litri apă rece); a doua zi se fierbe şi se îmbăiază zona fracturată.
*Masaje cu uleiuri eterice aromate (25 de picături ulei volatil de mentă, salvie sau lavandă în 50 ml ulei de floarea-soarelui).
*Masaje cu unguente de tătăneasă, răşină şi vinariţă, cu efecte antiinflamatoare.
*Pudră din rădăcini uscate şi măcinate de coada-calului.
Aceste proceduri contribuie la refacerea cartilajelor, formarea calusului osos şi sinteza de colagen aflat în ţesutul osos normal.
În uz intern este indicat un consum ridicat de ceapă, cu rol în creşterea masei osoase, întărirea oaselor şi prevenirea fracturilor datorate osteoporozei.
(Medicina Naturistă. Tainele sănătății, tinereții și frumuseții, vol. 2)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro