Tratamente naturiste în caz de ascită
Majoritatea plantelor medicinale se pretează la prepararea tincturilor, care sunt mult mai indicate, întrucât, în cele mai multe cazuri, consumul de lichide trebuie limitat.
Tincturile vor avea efectul dorit fără să încarce organismul cu lichide.
- Tinctura dintr-un kg ceapă roşie, tocată mărunt, care se macerează timp de 10 zile în 5 litri ţuică; se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, câte 2 linguri, după care se stă culcat pe partea dreaptă timp de 30 de minute. Ulterior, se serveşte masa de dimineaţă, având efect de regenerare a celulelor hepatice lezate.
- Tinctura de coada-calului în alcool 38-40º se macerează 14 zile la soare şi se iau câte 40-50 de picături, de 2-3 ori pe zi, în ceai sau apă, cu rol de eliminare a apei din ţesuturi. La fel se prepară şi tinctura din rizomi de pir, din care se ia câte o linguriţă, înainte de mese, sau tinctura din flori şi frunze de nemţişor.
- Ulei eteric de ienupăr, din care se toarnă 5-6 picături într-un pahar cu 150 ml apă; se beau 3 păhărele pe zi, pentru a mări diureza, care survine la 4 ore după administrare.
Amestecurile de plante medicinale recomandate în tratarea ascitei sunt:
- Infuzie din amestec de coada-calului, urzică albă, soc, rozmarin şi pelin alb. Se pune o linguriţă la 250 ml apă clocotită; se infuzează acoperit 5 minute, se strecoară şi se beau 2 ceaiuri pe zi.
- Decoct din amestec cu fructe de ienupăr (2 linguri), herba de coada-calului (o lingură), rădăcină de pătrunjel (o lingură) şi mătase de porumb (o lingură); amestecul se pune în 2 litri de apă, se fierbe la foc mic până scade la jumătate din lichid şi se consumă în cursul zilei, în reprize scurte. Masa de amestec rămasă după strecurare se aplică sub formă de cataplasmă pe zonele umflate.
În uz intern, efecte remarcabile se obţin cu infuzii sau decocturi preparate cu plante separate sau cu amestecuri, după anumite formule, în care intră:
- cicoare, cu rol de stimulare a funcţiilor celulelor lezate;
- pufuliţă şi zburătoare, din genul Epilobium, care grăbesc vindecarea cirozelor;
- anghinare şi sulfină, cu efecte de regenerare a celulelor sclerozate, diminuare a grăsimilor şi stimulare a funcţiilor antitoxice ale ficatului, cu eliminarea toxinelor;
- armurariu, cu efecte hepatoprotectoare faţă de agresiunile toxice (alcool, medicamente chimice) şi de vindecare a sechelelor rămase după ciroză;
- sunătoare, cu efecte antiinflamatoare în hepatomegalie şi în ameliorarea durerilor hepatice şi intestinale;
- cimişir (Buxus sempervirens) – arbust cu proprietatea de a bloca evoluţia ţesuturilor bolnave de ciroză şi de cancer hepatic;
- gălbenele, cu proprietăţi antibacteriene şi antitoxice;
- păpădia – consumată într-o cură de 2-3 săptămâni, câte 6-8 tije, cu efecte în curăţirea sângelui de toxine.
Principalele forme de administrare sunt deosebit de eficiente.
- Decoct de pătrunjel creţ (Petroselinum crispus), preparat din 500 g rădăcini amestecate cu fructe de chimion şi ienupăr; se fierb în 2 litri apă până scade la un volum de un litru, se strecoară şi se bea întreaga cantitate în timpul zilei.
- Decoct de urzică (2 linguriţe rădăcini uscate şi pulverizate la 250 ml apă rece); se fierbe 5 minute, se infuzează acoperit 10 minute, se strecoară şi se beau 1-2 ceaiuri, călduţe, pe zi.
(Viață sănătoasă și tinerețe prelungită prin medicină naturistă, vol. 1)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro