Tratamente naturiste cu levănțică

Stil de viaţă

Tratamente naturiste cu levănțică

    • Tratamente naturiste cu levănțică
      Tratamente naturiste cu levănțică

      Tratamente naturiste cu levănțică

Binecunoscută pentru aroma și parfumul său, lavanda este utilizată cu succes în tratarea și ameliorarea unor afecțiuni precum diabetul, cancerul, anxietatea, oboseala cronică, stresul, insomniile, mătreața etc.

Levănțica are proprietăţi sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice şi sudorifice, reducând astfel inflamaţiile şi grăbind procesul de cicatrizare a rănilor.

În compoziţia plantei uscate se regăsesc 1.5-3% ulei esențial, iar în cele proaspete 0,55-1.5%. La rândul lui, uleiul are în compoziția sa 118 componente diferite, precum: esteri, oxizi, eugenol, acetat de linalol, geraniol, linaool în stare liberă, acetat de linalil, valerianat de linalol, borneol, cumarina, camfor, butirat de linanil, cineol, limonen, 3-octanonă, acetat de lavandulil , lavandulol, citronelol,nerol, pinen, terepinen, acetat de geranil, octanonă, ocimen, acid clorogenic, acid cafeic, acid ferulic, acid rozmarinic, acid cumaric, și 3 compuşi flavonoidici (rutozidă, luteolină, apigenol), catehină, taninuri, furfurol, herniarina, acizi organici (valerianic, propionic, caprionic) și minerale (calciu, cupru, fier, potasiu). Cele mai importante componente ale uleiului volatil sunt alcoolul olifalic linaloolul (până la 60%) şi acidul acetic. În compoziţia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator.

Proprietățile terapeutice ale plantei sunt numeroase: prezintă acțiune antiseptică locală, ușor antispastică, cicatrizantă, calmantă, combate stările de iritabilitate și surmenaj, în suprasolicitare intelectuală, combate insomnia, stresul, emotivitatea și stările de instabilitate emoțională (la adolescenți), estomparea fricilor și angoaselor; diuretică, coleretică; sudorifică, carminativă și slabe efecte stimulente nervoase; normalizează funcția cardiacă, insecticid, colagog.

Astfel, levănțica se poate utiliza în următoarele afecțiuni: acnee, afte, afecțiuni cutanate, alopecie difuză, amețeli, angoasă, aritmie cardiacă, arsuri, astm, balonări abdominale, boli de inimă cu substrat nervos, boli de rinichi și ficat, boli ale aparatului respirator, bronșite, candidoze, cefalee, celulită, cistită, dureri reumatice, eczeme, excitații excesive, gripe, infecții, înțepături de insecte sau chiar vipere, iritare nervoasă, insomnie, leucoree, migrenă, nervozitate, nevroze, oboseală, patologie nevrotică, prurit, abcese, furuncule, răceală, răni, reumatism, stimulent general, stres, surmenaj, tensiune cerebrală, tulburări digestive, tuse convulsivă, ulcerații atone, viermi intestinali, cancer, depresie, anxietate, cefalee, migrene, diabet.

Ceaiul de lavandă, obținut prin infuzia unei mâini de flori timp de 10 minute, tratează durerile de stomac, combate insomnia, alungă depresia, anxietatea, nervozitatea, mătreața.

Uleiul de lavandă combate insomnia, reduce tensiunea nervoasă, ameliorează anxietatea, ajută la concentrare, combate migrenele, depresia, agitația și stresul emoțional dacă se masează pe tâmple. Durerile de gât, strănutul, astmul, răceala, sinuzita sau laringita pot fi tratate dacă se aplică pe gât câteva picături de ulei și se masează ușor locul pentru o absorbție optimă.

Folosit la inhalații, uleiul de lavandă calmează tusea, pneumonia, laringita, bronșita, obstrucția nazală. Tratează infecțiile sinusurilor, ale urechilor și a gâtului.

Administrat intern, uleiul de levănțică elimină gazele, greața, indigestia, colicii, digestia lentă, arsurile stomacale, stimulează pofta de mâncare, reduce tensiunea arterială, palpitațiile și asigură buna funcționare a sistemului cardiovascular.

Aplicat pe scalp, 15 picături de ulei de levănțică în amestec cu uleiul de măsline, migdale sau argan (suficient cât să acopere tot scalpul), combate mătreața și dermatita seboreică a scalpului, stopează căderea părului și ajută la regenerarea acestuia. Amestecul se masează ușor pe scalp, după care se acoperă părul cu un prosop timp de o oră cel puțin, după care se șamponează părul în mod obișnuit.

Aplicat pe piele, calmează durerile cauzate de artrită, reumatism, înțepături de insecte, arsuri solare, mâncărime, reduce inflamațiile, combate acneea, previne apariția ridurilor, menține sănătatea pielii, tratament adjuvant în psoriazis, grăbește vindecarea rănilor, grăbește cicatrizarea și reface țesuturile. Este recomandată diluarea acestuia într-un ulei, precum cel de măsline sau migdale, înainte de aplicarea cutanată. Poate fi adăugat în produsele cosmetice (creme, loțiuni de corp, gel de duș, șampon).

Masat pe torace și pe brațul stâng, normalizează funcţiile inimii şi nivelul tensiunii arteriale. Masajul se face ușor, cu mișcări care urcă către inimă, timp de 12 zile pe lună.

Băile cu lavandă au efecte analgezice, calmante, antiseptice, antimicrobiene și cicatrizante, fiind recomandate în dureri reumatice, gută, pareze, paralizii, răni purulente, are efecte tonifiante și sedative pentru copii, bătrâni și convalescenți, bolnavi de nevroze astenice, migrene, insomnii și stări gripale. Se adaugă în apă câteva picături de ulei esențial de lavandă.

Pentru insomniile cronice se administrează câte 4 lingurițe de tinctură de lavandă pe zi, diluate în 400 ml de apă fiartă și răcită. De asemenea, sunt recomandate băile cu lavandă, și parfumarea pernei sau a camerei cu ulei de lavandă.

Trebuie reținut faptul că există două tipuri de ulei esențial de levănțică, unul care se folosește pentru uz intern și unul care se folosește exclusiv pentru uz extern.

Consumul îndelungat sau supradozajul produce iritații sau inflamații ale pielii. Lavanda nu este indicată în timpul primelor trei luni de sarcină și femeilor care alăptează.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: