Trei principii de bază în educația copiilor
Părinţii şi copiii trebuie să trăiască în sinceritate, aşa încât copiii să nu se înveţe să înşele, să mintă, să linguşească. Asta se obţine doar prin exemplul personal. Să nu spuneţi că nu cumpăraţi blugi pentru că n-aveţi bani, ca după aceea să cheltuiţi pe altceva. Trebuie să spuneţi cinstit că bani sunt, dar nu puteţi să-i daţi pe blugi fiindcă este nevoie de ei pentru un alt lucru, mai necesar.
Atunci când copiii sunt sănătoşi, normali, cum să ne comportăm în mod corect pentru ca ei să crească în continuare cât se poate de sănătoşi psihic?
Primul şi cel mai important lucru este pacea din familie, iar pacea din familie se dobândeşte printr-un singur mijloc: cineva din familie trebuie să se smerească.
În al doilea rând, arătaţi-i copilului credinţa voastră în Dumnezeu. Mergeţi cu el la biserică, citiţi împreună cu el cărţi bune.
În al treilea rând, părinţii şi copiii trebuie să trăiască în sinceritate, aşa încât copiii să nu se înveţe să înşele, să mintă, să linguşească. Asta se obţine doar prin exemplul personal. Să nu spuneţi că nu cumpăraţi blugi pentru că n-aveţi bani, ca după aceea să cheltuiţi pe altceva. Trebuie să spuneţi cinstit că bani sunt, dar nu puteţi să-i daţi pe blugi fiindcă este nevoie de ei pentru un alt lucru, mai necesar. Este foarte important ca în familie să nu ne purtăm cu viclenie, să nu înşelăm. (Preotul Gheorghe Romanenko)
*Părintele Gheorghe Romanenko a fost parohul bisericii din satul Borisovo, regiunea Moscovei. Pe lângă asta, Părintele Gheorghe a fost și un medic cunoscut, specialist în psihiatria pediatrică.
(Educarea copilului: sfaturi ale duhovnicilor şi psihologilor ortodocşi, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, Bucureşti, 2013, pp. 91-91)
Atenție la cuvintele pe care le folosești atunci când copilul te supără
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro