„Valoarea Vechiului Testament este că face conștient păcatul”

Cuvinte duhovnicești

„Valoarea Vechiului Testament este că face conștient păcatul”

    • „Valoarea Vechiului Testament este că face conștient păcatul”
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Tipul este simbolul Vechiului Testament, iar anti-tipul este realitatea dogmatică și sfântă din Noul Testament. Șarpele de aramă Îl reprezintă pe Iisus Hristos. Iudeii se uitau la el și orice mușcătură de șarpe din om era anulată. Noi privim la Iisus Hristos Cel răstignit.

În sine, Vechiul Testament nu are altă valoare decât numai că face conștient păcatul. El spune să nu ucizi, să nu furi, să nu înșeli, să nu iei averea altuia. Toate acestea sunt moduri de a conștientiza păcatul, dar nu te mântuiesc. Legea veche iudaică este foarte dură. Evreii spuneau: ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, vânătaie pentru vânătaie, sânge pentru sânge. Asta era dreptatea lor, pentru că ei nu aveau dezvoltat conceptul de iubire și iertare. Or, toate vechile simboluri și imagini din Vechiul Testament se cheamă tipuri: rugul aprins care ardea și nu se mistuia o reprezintă pe Maica Domnului, care a purtat în pântecele ei pe Dumnezeu și nu a fost arsă. Lemnul, care aruncat în apă a îndulcit-o, este simbolul semnului Crucii. Șarpele de aramă este Iisus răstignit, prin Care noi, cei care suntem mușcați de șerpii iadului cu toate ispitele lui, dacă venim la Iisus Hristos cu credință, ne vindecăm.

Dar toate se împlinesc în Noul Testament. Toate efigiile Noului Testament se cheamă anti-tip. Avem anti-tipul și tipulTipul este simbolul Vechiului Testament, iar anti-tipul este realitatea dogmatică și sfântă din Noul Testament. Șarpele de aramă Îl reprezintă pe Iisus Hristos. Iudeii se uitau la el și orice mușcătură de șarpe din om era anulată. Noi privim la Iisus Hristos Cel răstignit. Toate binefacerile lumii acesteia au venit prin răstignirea Lui. Toate binecuvântările care au venit peste noi, iertările, deschiderea căilor noastre spre Cer și a porților Raiului, scoaterea noastră din infernul căderilor și al păcatelor – toate se fac prin Iisus Hristos Cel răstignit, pentru că Sângele Lui ne-a răscumpărat pe noi.

Tot ce a făcut după aceea Biserica sunt numai forme de învățare, de organizare socială sau religioasă, dar Taina cea mare a mântuirii stă în Iisus Hristos Cel răstignit, Care Și-a vărsat Sângele pe Cruce. Sângele lui Iisus Hristos ne mântuiește pe toți, mușcați fiind în fiecare clipă de ispitele diavolești, de lucruri foarte rele, de stricăciune sufletească, de ură, de răzbunare, de vorbire de rău, de înșelări, de încălcarea legilor morale. Toate acestea se vindecă dacă alergi la Iisus Hristos cum se duceau evreii la șarpele de aramă, cu nădejdea că vor fi mântuiți de veninul șerpilor, căci noi cu această nădejde în Iisus Hristos Cel răstignit pe Cruce ne mântuim.

(Părintele Gheorghe CalciuCuvinte vii, ediție îngrijită la Mănăstirea Diaconești, Editura Bonifaciu, 2009, pp. 171-172)