Vederea luminii necreate vine după dobândirea rugăciunii curate
Omul, rugându-se cu mintea şi neavând nici un gând şi nici o închipuire, având mintea curăţită de realităţile simţite şi luminată de Dumnezeu, ajunge la vederea luminii celei necreate.
Părintele Sofronie prezintă în cartea sa două astfel de vederi ale luminii nezidite. Prima vedere s-a întâmplat în Sâmbăta Mare a anului 1924, în timpul Dumnezeieştii Împărtăşiri, înainte de a ajunge în Sfântul Munte, câtă vreme trăia ca laic la Paris. A doua vedere s-a petrecut în Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din Sfântul Munte Athos, la începutul anilor '30, când era încă diacon. (...)
Chiar părintele descrie cum a ajuns la vederea luminii necreate. Învăţătura lui fundamentală este că vederea luminii necreate vine după dobândirea rugăciunii curate. Omul, rugându-se cu mintea şi neavând nici un gând şi nici o închipuire, având mintea curăţită de realităţile simţite şi luminată de Dumnezeu, ajunge la vederea luminii celei necreate. În altă parte scrie că rugăciunea cea mai „ieşită din minţi” a atras milostivirea Dumnezeului Preaînalt, iar lumina Acestuia a luminat întunericul fiinţei sale şi astfel a cunoscut bunătatea, înţelepciunea şi sfinţenia Lui; şi îmbrăcându-se pe deplin cu o putere nouă, când în vedere, când în auzire, i-a fost cu putinţă să cunoască frumuseţea cea nespusă. Aşa a cunoscut şi a văzut Împărăţia lui Dumnezeu.
De asemenea, scrie: „Rugăciunea din pocăinţă îndurerată, care depăşeşte şi uită de toate, curăţeşte inima şi mintea şi naşte o sete înflăcărată, şi pe nesimţite se săvârşeşte minunea. Vine ceea ce e mai presus de înţelegere, ceea ce nu s-a auzit, nu s-a văzut şi nici la inima omului nu s-a suit, şi în adâncul întunericului nostru străluceşte lumina Soarelui celui nezidit ( I Corinteni 2, 9)”.
(Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie, Cunosc un om în Hristos: Părintele Sofronie de la Essex, traducere din limba greacă de Pr. Șerban Tica, Editura Sophia, București; Editura Cartea Ortodoxă, Alexandria, 2011, p. 86)
„Omul se teme de multa lumină, de deschiderea Cerurilor, de veșnicie”
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro