Viața Arhimandritului Daniil Gouvalis

Documentar

Viața Arhimandritului Daniil Gouvalis

    • Viața Arhimandritului Daniil Gouvalis
      Foto: entaksis.gr

      Foto: entaksis.gr

Relativ necunoscut în Occident, Stareţul Daniel Gouvalis a fost un om al lui Dumnezeu, cu multe harisme duhovniceşti, fiind considerat sfânt de către mulţi dintre fiii săi duhovniceşti. El a fost îndeosebi renumit în Malakasas, o mică suburbie din Atena, fiind cunoscut ca Stareţ al Bisericii Agia Paraskevi din Malakasas, slujind acolo ca preot şi duhovnic.

S-a născut în satul Panourgias din Amfissa în anul 1940. Rămas orfan de tatăl său, a iubit profund Biserica și i s-a dedicat încă de mic. Prima sa întâlnire cu sfinţenia a fost în persoana Stareţului rus Trifon (care de asemenea, a fost părintele spiritual al Părintelui Paisie Athonitul), când a vizitat Muntele Athos în tinereţe, iar spre sfârşitul vieţii a fost printre cei mai apropiaţi ucenici ai Stareţului Porfirie Kavsokalivitul.

Slujitor, predicator, părinte duhovnicesc, scriitor, profesor, apologet cu credință înflăcărată și neobosit lucrător pentru sprijinirea și zidirea sufletelor în Adevărul lui Hristos. Fiecare loc și cale a devenit un amvon pentru el. Predici, discursuri, emisiuni, cărți, conferințe, seminarii, discuții nesfârșite cu ereticii au fost eforturile zilnice agonizante ale respectatului Bătrân. Rezultatul binecuvântat și roadele muncii sale rodnice au fost adesea reîntoarcerea în Biserică a multora.

Un om cu o profundă educaţie teologică, Stareţul Daniel Gouvalis a cultivat fiecare virtute şi i-a călăuzit pe mulţi cu smerenie şi preţuire în lumina credinţei ortodoxe şi evlaviei. A scris multe cărţi şi a fost membru al comitetului sinodal pentru erezii al Bisericii Greciei, unde a ajutat mulți oameni să se întoarcă la ortodoxie. Cea mai celebră operă a sa este cartea foarte însufleţitoare, numită „Ierusalimul de Sus”, în care îşi exprima dorinţa fierbinte de a intra în rai şi de a fi cu protectoarea sa, Sfânta Parascheva, sfântul său protector, Daniel Profetul, Sfântul Apostol Pavel şi Sfântul Ioan Teologul. În limba română s-au tradus 4 cărți: „Minunea creației”, „Minunea credinței”, „Mesaje din Apocalipsă” și „Mirarea supranaturalului”.

El a fost cunoscut mai ales pentru firea sa darnică, şi urmând exemplul Sfinţilor, nu a păstrat nimic pentru sine din averile sau banii săi, împărţind totul celor în nevoie. A plecat la Domnul pe 11 iulie 2009 în linişte şi pace, aşa cum şi-a trăit viaţa, primind darul ceresc de a cunoaşte dinainte momentul în care va părăsi această lume. Acum, stareţul se odihnește de ostenelile sale la mănăstirea ctitorită de părintele său spiritual – Stareţul Porfirie Kavsokalivitul, în Milesi, lângă Malakasas.