Ce semnifică citirea „Apostolului”?

Citirea „Apostolului” ne trimite cu gândul la trimiterea Sfinţilor Apostoli la propovăduire, când Mântuitorul le spune acestora: „Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura” (Matei 28, 19).

Lecturile cunoscute sub numele de „Apostol” sunt fragmente din Faptele Apostolilor, Epistolele pauline şi Epistolele soborniceşti. Apocalipsa este singura carte a Noului Testament din care nu se citeşte la Sfânta Liturghie, datorită caracterului ei puternic simbolic.

Citirea „Apostolului” ne trimite cu gândul la trimiterea Sfinţilor Apostoli la propovăduire, când Mântuitorul le spune acestora: „Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura” (Matei 28, 19), iar citirea unui text nu înseamnă o simplă lecturare, ci închipuie însăși prezența persoanei Apostolului care așa cum s-a adresat vreunei comunități în perioada apostolică, așa se adresează și acum creștinilor, numindu-i frați, semn că propovăduirea Evangheliei de către Sfinții Apostoli nu a încetat.

Sfântul Nicolae Cabasila se întreabă: „De ce nu se citește mai întâi Evanghelia și apoi Apostolul? Și tot el răspunde: „Acelea pe care Însuși Domnul ni le spune sunt o descoperire mai desăvârşită decât cele pe care ni le transmit Apostolii. Și pentru că am spus că cele săvârșite la Liturghie se dezvăluie progresiv, de la cele mai de jos, la cele de sus, citim mai întâi Apostolul și apoi Evanghelia”

(Sfântul Nicolae Cabasila, Tâlcuirea Dumnezeieștii Liturghii).

De la același autor

Ultimele din categorie