Viața Cuviosului Eftimie Chelarul, ctitorul Mănăstirii Dohiariu din Sfântul Munte
A fost, potrivit tradiției, ucenic activ și împreună-nevoitor cu Sfântul Athanasie de la Marea Lavră. S-a născut în Constantinopol din părinți străluciți și virtuoși și când a venit la Marea Lavră a primit ascultarea de iconom chelar la depozitul de untdelemn al mănăstirii, de aceea și mănăstirea pe care a întemeiat-o mai târziu s-a numit Dafni, dar era mai cunoscută sub numele Docheiariou, adică a chelarului.
A fost, potrivit tradiției, ucenic activ și împreună-nevoitor cu Sfântul Atanasie de la Marea Lavră. S-a născut în Constantinopol din părinți străluciți și virtuoși și când a venit la Marea Lavră a primit ascultarea de iconom chelar la depozitul de untdelemn al mănăstirii, de aceea și mănăstirea pe care a întemeiat-o mai târziu „s-a numit Dafni, dar era mai cunoscută sub numele Dohiariu, adică a chelarului. Clădirea mănăstirii Dafni se afla deasupra portului Dafni de astăzi și era afierosită Sfântului Nicolae. După raidul barbarilor, a fost jefuită și ruinată și abia de a scăpat cu viață cuviosul, pentru a întemeia ulterior noua mănăstire Docheiariou, pe locul unde se află astăzi. „Iarăși a construit acolo biserică în numele Sfântului Nicolae, precum și chilii cu nesfârșite osteneli și trude”. Mai târziu l-a pus pe nepotul său Neofit stareț al mănăstirii lui. Iar el „de atunci petrecea în isihie, întru care și-a și încredințat duhul în mâinile lui Dumnezeu, fiind bătrân în vârstă de 100 de ani”, lucrând până la sfârșit mierea virtuții.
Pomenirea lui se cinstește pe 9 Noiembrie.
(Moise Aghioritul, Sfinţii Sfântului Munte, Editura Mygdonia, Karyes, Sfântul Munte, 2008, p. 165)
Sfântul Maxim Mărturisitorul și legăturile sale cu Georgia
Mănăstirea Sinai – patria primilor călugări mucenici
Traducere și adaptare:Sursa:Moise Aghioritul, Sfinţii Sfântului Munte, Editura Mygdonia, Karyes, Sfântul Munte, 2008Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro