Viața Sfântului Ghenadie din Corfu
Sfântul Ghenadie din Corfu a fost un sfânt ieromonah, om plin de virtute și rugăciune, care iubea pe Dumnezeu și oamenii. Ducea o viață ascetică, mâncând și bând foarte puțin, dormind pe pământ când își căuta puțina odihnă. A fost, de asemenea, un făcător de minuni care a vindecat pe cei posedați și a ajutat multe femei să dobândească prunci.
Una dintre cele mai frumoase mănăstiri și cele mai importante locuri de pelerinaj de pe Insula Corfu este, fără îndoială, mănăstirea simplă și austeră a Maicii Domnului din Kassopitra, din localitatea Kanoni. Are o vechime de aproximativ 500 de ani, deoarece construcția datează din anul 1530.
În această biserică, dinaintea Icoanei Maicii Domnului, la 8 mai 1530 un tânăr țăran orb pe nume Ștefan a fost vindecat de orbire. Acestă minune s-a răspândit în întreaga insulă și nu numai, multe biserici fiind înființate în cinstea Maicii Domnului.
Referințele istorice la mănăstire datează din 1706. În anul 1754, proprietatea asupra bisericii a revenit preotului și notarului Ioan Kosmas Filios, care provenea dintr-o familie nobiliară. Moștenitorul său, Anastasios Filios, a vândut mănăstirea în 1820 ieromonahului Nicolae Patrikios din Spyridonos, Kefallonia. Cumnatul și moștenitorul său, Elias, a dat biserica ieromonahului Ghenadie Vasilis în 1850 pentru 20 de talanți venețieni. Era visul bătrânului Ghenadie să întemeieze acolo o mănăstire de maici. Pe vremea aceea locuiau acolo doi călugări și două călugărițe cu un singur slujitor.
Bătrânul Ghenadie era din satul Kalarites din Epir. Născut în 1805, a fost unul dintre cei șapte copii ai lui Atanasie și Elisabeta și a fost botezat cu numele George. În 1820 s-a mutat împreună cu mama și surorile sale în Insula Corfu. În 1850 a dobândit un pașaport ionian care i-a permis să călătorească și care îl descrie ca un călugăr având părul și ochii negri.
În anul 1856, Ieromonahul Ghenadie a dobândit proprietatea deplină asupra bisericii și a pământurilor acesteia. A construit clădirea comunală cu două etaje, a împodobit terenurile, a renovat biserica, a achiziționat o icoană de argint și o lampă de priveghere, precum și o raclă de aur care să conțină moaște ale sfinților martiri. A înființat o mănăstire de maici cu trei călugărițe – Stareța Eupraxia Zampira și surorile Atanasia și Sinclitichia.
Părintele Ghenadie s-a odihnit în pace la 2 ianuarie 1859, la vârsta de 54 de ani. A fost un sfânt ieromonah, om plin de virtute și rugăciune, care iubea pe Dumnezeu și oamenii. Ducea o viață ascetică, mâncând și bând foarte puțin, dormind pe pământ când își căuta puțina odihnă. A fost deasemenea un făcător de minuni care a vindecat pe cei posedați și a ajutat multe femei să dobândească prunci. I-a lăsat mănăstirea Mariei Mavrogiannis, o femeie prietenă cu stareța Eupraxia.
În 1991, mănăstirea este transformată în mănăstire de călugări. Chilia și mormântul bătrânului Ghenadie pot fi vizitate și astăzi. Ziua de păznuire a Sfântului Ghenadie este 2 ianuarie.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro