Ziua de prăznuire a Sfinților Petru și Fevronia de Murom, zi a dragostei și a fidelității

Documentar

Ziua de prăznuire a Sfinților Petru și Fevronia de Murom, zi a dragostei și a fidelității

    • Ziua de prăznuire a Sfinților Petru și Fevronia de Murom, zi a dragostei și a fidelității
      Cununia Sfântului Petru de Murom cu Sfânta Fevronia

      Cununia Sfântului Petru de Murom cu Sfânta Fevronia

Ziua prăznuirii Sfinților Petru și Fevronia de Murom (25 iunie) este cunoscută în Rusia sub numele de Ziua familiei, a dragostei și a fidelității. Practic, în Rusia, aceasta este o adevărată zi a dragostei (Ziua Îndrăgostiților).

Ziua prăznuirii Sfinților Petru și Fevronia de Murom (25 iunie) este cunoscută în Rusia sub numele de Ziua familiei, a dragostei și a fidelității.

Pe 26 martie 2008, Consiliul Federației Ruse a aprobat în unanimitate propunerea Comitetului de politică socială de a stabili oficial ca Sfinții Petru și Fevronia să fie numiți ocrotitori ai familiei ortodoxe, deși Sfinții aveau acest statut încă din perioada Rusiei Kievene. Familia Cneazului de Murom este pentru creștinii din Rusia simbolul dragostei și al fidelității.

Această hotărâre a fost confirmată și de Biserica Ortodoxă din Rusia.

Practic, în Rusia, ziua prăznuirii Sfinților Petru și Fevronia este o adevărată zi a dragostei (Ziua Îndrăgostiților).

Această sărbătoare are drept simbol floarea de mușețel.

Conform datelor sociologilor, vânzările de flori și mici suveniruri cresc cu aproximativ 15% în perioada prăznuirii Sfinților Petru și Fevronia. În același timp, statisticile arată că numărul celor care sărbătoresc Valentine's Day devine din ce în ce mai mic în fiecare an. Acest lucru poate fi explicat și prin faptul că Biserica Ortodoxă din Rusia a promovat această zi ortodoxă a dragostei, începând cu anul 2008.

Din cauza faptului că ziua de prăznuire a Sfinților Petru și Fevronia de Murom se suprapune aproape mereu cu Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (perioadă în care nu se săvârșește Sfânta Taina a Cununiei), Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a hotărât în anul 2012 o a doua zi de prăznuire, în duminica de dinaintea zile de 19 septembrie, pentru a cinsti mutarea Sfintelor Moaște, din septembrie 1992.

Astfel, se preconizează că ziua de prăznuire a Sfinților Petru și Fevronia din septembrie să devină Ziua tradițională a Cununiei, deoarece acea duminică va fi mereu în afara postului și este o zi în care se poate săvârși Tainei Cununiei.