Nectarie, sfântul care i-a trimis o scrisoare lui Hristos, în Cer

Biograful Sfântului Nectarie, monahul Abimelec, ne povestește că, într-o iarnă, pe când era copil, rămas fără hrană şi haine groase, Anastasie (numele sfântului dinainte de călugărie) s-a așezat la o masă și a scris o scrisoare, „Pentru Domnul nostru Iisus Hristos din ceruri”.

În puritatea sufletului său, se gândise să ceară astfel ajutor Tatălui Ceresc, spre alinarea suferinţelor sale. În acea scrisoare cerea să îi trimită Părintele Luminilor câteva hăinuţe și o pereche de pantofi, pe care de mult timp și le dorea. Cu scrisoarea în mână, se duse la un negustor de peste drum, rugându-l să-i împrumute un timbru.

Negustorul respectiv, om bun și cu frică de Dumnezeu, i-a răspuns că nu are momentan niciun timbru, dar i-a propus să-i lase scrisoarea acolo, spre a fi trimisă mai târziu împreună cu celelalte scrisori ale sale. După plecarea lui Anastasie, negustorul s-a uitat, din curiozitate, să vadă cine era destinatarul acelei scrisori. Uimit de cele scrise pe plic, s-a hotărât să o desfacă și să o citească. Sufletul său a fost profund impresionat de conţinutul scrisorii. De aceea, a hotărât să alcătuiască o scrisoare de răspuns către micul expeditor, însoţită și de o sumă de bani, care putea să-i îndeplinească dorinţele sale curate.

Fericirea lui Anastasie la primirea acestui răspuns cu greu  s-ar putea descrie. A mulţumit îndelung, prin rugăciune, Tatălui Ceresc. A doua zi, și-a cumpărat cele necesare și mult-dorita pereche de pantofi.

Să avem și noi curajul de a-I scrie lui Dumnezeu, Maicii Sale și sfinților, uneori cu lacrimi, alteori cu bucurie și recunoștință, prin rugăciunile noastre!

(Nicușor Morlova, Sfântul Nectarie Taumaturgul, Editura Bunavestire, p. 7)

Ultimele din categorie