Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului – drumul spre sfințenie

Suferind multe prigoniri și batjocuri, pentru că iubea dreptatea Domnului, Sfântul Nifon nu a luat seama la acestea, ci s-a ținut de dragostea cea dintâi, arătând, chiar și după moarte, puterea iubirii Lui.

Născut în sudul Greciei în secolul al XV-lea și tuns în călugărie de pustnicul Antonie, Sfântul Nifon a fost mai întâi mitropolit al Tesalonicului, iar apoi a ajuns să fie numit patriarh al Constantinopolului. Îndepărtat de Baiazid al II-lea din scaun și apoi exilat de turci, a fost adus de domnitorul Radu cel Mare în Țara Românească pentru a reforma Biserica.

Retras la Mănăstirea Vatoped și apoi la Mănăstirea Dionisiu din Sfântul Munte, după ce a fost alungat de Radu Vodă, întrucât nu a suportat una dintre greșelile făcute de sora lui, Sfântul Nifon a trecut la cele veșnice în pace, iar apoi sfintele sale moaște au fost aduse și puse deasupra mormântului lui Radu Vodă, pentru o împăcare.

După ce s-a arătat în chip dumnezeiesc aceasta, capul și mâna dreaptă a Sfântului Nifon au rămas spre închinare, fiind mutate la Catedrala Mitropolitană a Craiovei, iar restul trupului a fost înapoiat Mănăstirii Dionisiu.

Ultimele din categorie