În 2019, Postul Sfinților Apostoli nu mai începe luni, ci sâmbătă. Din ce motiv?
Spre deosebire de anii trecuți, Postul Sfinților Apostoli nu mai începe în 2019 în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților – ci sâmbătă, pe 22 iunie. De unde vine această schimbare?
În data de 29 iunie a fiecărui an, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Pentru deosebita contribuție pe care au avut-o nu doar în răspândirea Evangheliei, ci și în organizarea creștinismului primelor secole, Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de post.
Primele detelii legate de Postul Sfinților Apostoli le găsim în secolul al IV-lea, în Constituțiile Apostolice, iar mai apoi în scrierile Sfinților Atanasie cel Mare sau Leon cel Mare. Mărturii ulterioare se găsesc la Sfântul Atanasie cel Mare, la Teodoret, Episcopul Cirului, sau la Sfântul Leon cel Mare, care numeşte perioada aceasta „Postul de vară” sau al Cincizecimii. La început, acest post era tinut doar în cercurile monahale, iar mai târziu s-a extins în rândul tuturor credincioșilor.
Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, Postul Sâmpetrului – cum este numit în popor – are o durată variabilă în fiecare an, deoarece începutul lui este legat de data Sfintelor Paști.
În acest an, însă, există o dilemă legată de Postul Sfinților Apostoli, care nu mai începe ca până acum, în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, ci cu două zile înainte, pe 22 iunie. Care este motivul acestei schimbări?
Răspunsul îl găsim în hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 5721 din 10 iunie 2015, menționată în Anuarul Liturgic și Tipiconal pe anul 2019, apărut la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă. Conform acestei decizii, începând cu anul 2017, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel trebuie să aibă măcar 7 zile chiar dacă, în baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai puțin de o săptămână (așa cum s-ar fi întâmplat în acest an).
Raționamentul deciziei constă și în faptul că, având la dispoziție un timp mai lung pentru primenirea sufletelor noastre, prin mărturisirea păcatelor în Spovedanie, precum şi prin întărirea gândului de a ne îndrepta viaţa, suntem chemați să urmăm zelul misionar al Sfinților Apostoli și să devenim vestitori sau apostoli ai iubirii milostive a lui Hristos și mărturisitori ai Învierii Sale.
Părintele Patriarh Daniel a evidențiat, în repetate rânduri, că virtutea pe care cei doi sfinți o au în comun este pocăința și că, acești doi Apostoli ai lui Hristos, deși sunt diferiți ca pregătire teologică, spirituală, culturală, sunt foarte asemănători în dragostea jertfelnică pentru Mântuitorul:
„Petru s-a lepădat de trei ori de Hristos, din frică, spunând că nu Îl cunoaște pe Hristos, iar Pavel a prigonit Biserica lui Hristos. De aceea, ambii Apostoli au regretat și s-au pocăit toată viața. Râvna lor misionară parcă ar fi vrut tot timpul să recupereze aceste greșeli ale lor”.
Astfel, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel poate avea între 7 și 28 de zile, perioadă care ne oferă tuturor prilejul de a medita asupra misiunii pe care cei doi mari Apostoli au desfăşurat-o pentru propovăduirea Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos.
Vă recomandăm să citiți și:
Sfântul Maxim Mărturisitorul ‒ drumul spre sfințenie
Sfântul Maxim Mărturisitorul și legăturile sale cu Georgia
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro