În acest an, Postul Sfinților Apostoli începe într-o zi de marți. Care este motivul?

Dacă în anii trecuți eram obișnuiți ca Postul Sfinților Apostoli să înceapă în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, în anul 2021, postul va începe pe 22 iunie, într-o zi de marți. De unde vine această schimbare?

Pentru contribuția majoră pe care au avut-o nu doar în răspândirea Evangheliei, ci și în organizarea creștinismului primelor secole, Biserica a rânduit ca prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel să fie pregătită printr-o perioadă de post.

Primele detalii legate de Postul Sfinților Apostoli le găsim în secolul al IV-lea, în Constituțiile Apostolice, iar mai apoi în scrierile Sfinților Atanasie cel Mare sau Leon cel Mare. Mărturii ulterioare se găsesc la Sfântul Atanasie cel Mare, la Teodoret, Episcopul Cirului, sau la Sfântul Leon cel Mare, care numeşte perioada aceasta „Postul de vară” sau al Cincizecimii. La început, acest post era tinut doar în cercurile monahale, iar mai târziu s-a extins în rândul tuturor credincioșilor.

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, Postul Sâmpetrului – cum este numit în popor – are o durată variabilă în fiecare an, deoarece începutul lui este legat de data Sfintelor Paști.

În acest an, însă, Postul Sfinților Apostoli  nu mai începe ca până acum, în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, ci a doua zi, marți, pe 22 iunie. Motivul acestei schimbări îl găsim în hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 5721 din 10 iunie 2015, menționată în Anuarul Liturgic și Tipiconal pe anul 2021, apărut la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă. Conform acestei decizii, începând cu anul 2017, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel trebuie să aibă măcar 7 zile chiar dacă, în baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai puțin de o săptămână (așa cum s-ar fi întâmplat în acest an, când el ar fi durat doar o zi).

Raționamentul deciziei constă și în faptul că, având la dispoziție un timp mai lung pentru primenirea sufletelor noastre, prin mărturisirea păcatelor în Spovedanie, precum şi prin întărirea gândului de a ne îndrepta viaţa, suntem chemați să urmăm zelul misionar al Sfinților Apostoli și să devenim vestitori sau apostoli ai iubirii milostive a lui Hristos și mărturisitori ai Învierii Sale.

După Pravila cea Mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără untdelemn, marți și joi cu untdelemn (și vin), iar sâmbăta și duminica și pește. Dezlegarea la pește se dă și luni, marți și joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu Doxologie Mare, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă la untdelemn și vin. La hramuri și la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) se dă dezlegare la pește, în orice zi a săptămânii ar cădea.

Părintele Patriarh Daniel evidenția, în cadrul unui cuvânt de învățătură, că „Petru s-a lepădat de trei ori de Hristos, iar Pavel a prigonit Biserica lui Hristos. De aceea, ambii Apostoli au regretat și s-au pocăit toată viața”. Astfel, în aceste zile de post, să medităm și noi asupra misiunii celor doi mari Apostoli ai Bisericii și să urmăm, pe cât ne stă în putință, modelul lor de smerenie și pocăință.

Vă recomandăm să citiți și:

De la același autor

Ultimele din categorie