Afinele, un medicament din farmacia munţilor
Pentru că ne aflăm în perioada în care munţii ne răsfaţă cu o suită de fructe de pădure ce constituie nu numai adevărate rezervoare de vitamine, ci şi remedii tămăduitoare de excepţie, vom vorbi astăzi despre virtuţile afinelor.
Fructe de o remarcabilă valoare terapeutică, afinele pot fi utilizate în multiple tratamente. Bobiţele au proprietăţi astringente, antidiareice, antidizenterice, antiseptice intestinale, antiputride, stomahice, antihelmintice, cicatrizante gastrice şi intestinale, antihemoragice, vasoprotectoare, antiinflamatoare, antisclerotice, fluidifiante ale sângelui, vitaminizante şi amelioratoare a vederii nocturne.
Formele de utilizare:
- infuzie din 3 linguriţe fructe uscate la 500 ml apă clocotită la care se pot adăuga frunze de mentă, flori de muşeţel şi coajă de stejar; se bea întreaga cantitate neîndulcită şi fracţionată în 3 reprize;
- decoct concentrat din două linguri fructe zdrobite la 400 ml apă rece, care se fierbe 30 minute la foc moderat; se bea întreaga cantitate fracţionată în 3 reprize pe zi (contra diareei şi dizenteriei) sau se foloseşte sub formă de gargară în inflamaţii ale mucoasei bucale (faringite, stomatite, afte). În uz extern se foloseşte sub formă de cataplasme pe eczeme şi răni hemoragice sau comprese pe inflamaţii hemoroidale;
- decoct cu amestec de plante: 30 g fructe uscate, 10 g frunze de mure de pădure, 10 g frunze de urzică, 10 g teci de fasole, 10 g caprifoi; se ia o lingură de amestec la 250 ml apă şi se lasă la macerat 8 ore. Apoi se fierbe până dă în clocot şi se consumă cu 30 minute înainte de masă;
- tinctură din o parte fructe zdrobite la 5 părţi alcool 400; se lasă la macerat 10-14 zile agitând zilnic şi se trece în sticluţe brune, bine închise, pentru a fi consumată, câte un păhărel înainte de mese, în caz de diaree, dizenterie şi oxiurază;
- suc de afine obţinut prin stoarcerea fructelor şi strecurare pentru a fi folosit sub formă de gargară, tamponări sau spălături contra afecţiunilor buco-faringiene, având efecte astringente şi antiseptice. În tratamente interne este indicat în infecţiile intestinale (enterite, colite, diaree, dizenterie, putrefacţii intestinale, colibaciloză);
- fructe proaspete (300-350 g/ zi) sau fructe uscate (100 g/zi) consumate în caz de diabet zaharat, diaree, dizenterie, reglarea scaunelor, enterocolite, încetarea fermentaţiilor intestinale, eliminarea gazelor, vindecarea stomatitelor, infecţii renale, reducerea inflamaţiilor hemoroidale şi restabilirea poftei de mâncare.
- siropul de afine se prepară prin presare la rece a fructelor proaspete cu adaosul a 165-180 g zahăr la 100 ml suc concentrat; se poate completa cu cantităţi mici de benzoat de sodiu cu rol de conservant. Astfel se realizează un preparat puternic vitaminizat, tonifiant al vederii şi bun depurativ al sângelui. La nevoie se poate consuma şi sucul proaspăt extras prin presare (5 ml), amestecat cu puţină apă, înainte de mese.
- afinele proaspete (1/2 pahar) se amestecă cu 10 g zahăr şi un pahar cu lapte fiert, având bune efecte nutritive şi depurative în reglarea scaunelor, eliminarea gazelor şi restabilirea poftei de mâncare.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro