Atitudinea ortodoxă față de alte religii

Cuvinte duhovnicești

Atitudinea ortodoxă față de alte religii

    • Atitudinea ortodoxă față de alte religii
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Făcând comparații, se pot găsi diferite elemente de adevăr și în celelalte religii, elemente care, de multe ori, sunt foarte profunde, dar ele nu deschid Cerurile.

Vă rugăm să ne vorbiți despre atitudinea ortodoxă față de religiile necreștine.

Hristos a venit să lumineze omenirea. Există numeroase religii, în afara revelației Sale, printre ai căror adepți nu sunt doar practicanți ai unui cult demonic, ci și suflete sincere care încearcă să ajungă cu adevărat la Dumnezeu. Vreau să spun că, înainte ca oamenii să audă de Hristos, aceste religii, atât cât pot ele, au fost bune, dar ele nu pot duce la atingerea adevăratului țel.

Țelul este viața veșnică și Împărăția Cerurilor și Dumnezeu a venit în trup pentru a ne deschide această cale. De aceea, creștinismul este adevărat. Făcând comparații, se pot găsi diferite elemente de adevăr și în celelalte religii, elemente care, de multe ori, sunt foarte profunde, dar ele nu deschid Cerurile. Numai când Hristos a venit pe pământ și a spus tâlharului: „Astăzi vei fi cu mine în Rai”, s-au deschis cu adevărat Cerurile pentru oameni.

(Serafim RoseDescoperirea lui Dumnezeu în inima omului, Editura Sofia, p. 60)