Viața Sfântului Ierarh Patrick, Luminătorul Irlandei

Numele Patrick, sau Patrichie însemna în limba latină om de neam mare.

Sfântul Patrick este cel mai iubit și cel mai cunoscut sfânt al Irlandei. Sfântul Patrick, luminătorul Irlandei, s-a născut în jurul anului 381 d.Hr., într-un sat numit Bannaven Taberniae. Sfântul Patrick provenea dintr-o familie de slujitori ai altarului - bunicul său, Potitus a fost preot, iar tatăl său, Calpurnius, diacon.

Numele Patrick, sau Patrichie însemna în limba latină om de neam mare. Din relatarea vieții sale, aflăm că la vârsta de 16 ani ajunge să uite de Dumnezeu. Când a împlinit această vârstă, satul în care se afla a fost jefuit de pirați, iar el este vândut ca sclav în Irlanda. Ajunge păstor de oi pe muntele Slemish, în Antrim County. Plecarea în robie i-a schimbat desăvârșit viața. Din tânărul bogat și lipsit de griji, ajunge o persoană care rostea cel puțin o sută de rugăciuni noaptea și tot atâtea ziua.

Sfântul Patrick a avut două viziuni: în prima i se arăta că se va întoarce acasă, iar în a doua i se spunea că vaporul lui este gata. Descoperirea făcută de Dumnezeu se împlinește, astfel că după șase ani petrecuți în robie, reușește să revină la părinții săi.

Măi târziu, îl întâlnește în Auxerre pe Sfântul Gherman, episcopul orașului. Are parte de un alt vis, în care i se cere să meargă în Irlanda. Îi cere sfat Sfântului Gherman în privința visului, iar acesta pentru că se rugase lui Dumnezeu să-i dăruiască o persoană care să-l înlocuiască pe Sfântul Paladie, a văzut în acest vis un răspuns al lui Dumnezeu. Sfântul Paladie părăsise Irlanda după mai puțin de un an de la hirotonirea sa, din cauza cruzimii irlandezilor.

Este hironit episcop și în anul 432 pleacă de la mănăstirea din Auxerre împreună cu câțiva însoțitori, spre Irlanda. Înconjurat de păgâni, Sfântul Patrick a avut parte de multe încercări.

Druizii se vor arăta nemulțumiți de prezența Sfântului Patrick și îl vor trimite pe Dichiu să-l omoare. Acesta înțepenește în momentul în care ridică sabia să-l omoare. Sfântul Patrick îl dezleagă de puterea nevăzută care îl ținea în loc. Drept răspuns pentru minunea săvârșită, Dichiu îi va oferi sfântului un adăpost în care acesta va săvărși Sfânta Liturghie. După această minune, multi irlandezi au primit credința în Hristos. Mai târziu, împreună cu ucenicii săi a botezat întreaga țară.

Sfântul Patrick a trecut la cele veșnice pe 17 martie în jurul anului 480. Este înfățișat în iconografie ținând în mână un trifoi, simbol al Sfintei Treimi, un singur Dumnezeu în ființă, dar întreit în persoane. Este sărbătorit în fiecare an, pe 17 martie.

Ziua închinată Sfântului Patrick este sărbătorită nu doar în Irlanda, ci în mai multe țări din lume. Cel mai important festival este considerat a fi cel de la Dublin, din Ținutul Leinster.

Ultimele din categorie