Biserica Coptă la Sfintele Locuri – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte

Așezămintele Bisericii Copte din Ierusalim sunt: Biserica Sfântului Gheorghe, unde se află și sediul eparhial al Bisericii Copte, din cartierul armean, și paraclisul copților, din cadrul Bisericii Sfântului Mormânt.

A treia Biserică istorică la Sfintele Locuri este cea Coptă, de Alexandria. Este de-sigur tot o Biserică necalcedoneană, desprinsă de Biserica Ortodoxă după Sinodul IV de la Calcedon din 451. Biserica Ortodoxă coptă este condusă de un patriarh cu sediul în Alexandria. În Ierusalim are un mitropolit cu sediul în cartierul armean. Biserica coptă este cea mai modestă Biserică creștină din Palestina, iar slujitorii ei te cuceresc prin marea lor evlavie, bunătate și moralitate.

Așezămintele Bisericii Copte din Ierusalim sunt: Biserica Sfântului Gheorghe, unde se află și sediul eparhial al Bisericii Copte, din cartierul armean, și paraclisul copților, din cadrul Bisericii Sfântului Mormânt. Paraclisul este alipit de baldachinul Sfântului Mormânt, în partea de vest este atât de mic, că abia încap cinci-șase persoane. Alături se află chiliile preoților slujitori. Re-cent s-a descoperit, prin săpături arheologice, mormântul Sfântului Nicodim de Arimateea, alături de Mormântul Domnului, care este în posesia copților.

(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Mormântul Domnului, Editura Mănăstirii Sihăstria, 2010, pp. 363-364)

De la același autor

Ultimele din categorie