Câtă libertate dăm copiilor și tinerilor?

Creşterea copiilor

Câtă libertate dăm copiilor și tinerilor?

    • Câtă libertate dăm copiilor și tinerilor?
      Câtă libertate dăm copiilor și tinerilor? / Foto: Oana Nechifor

      Câtă libertate dăm copiilor și tinerilor? / Foto: Oana Nechifor

Noi, care spovedim și copii, și tineri, primim adesea la spovedanie tineri care mărturisesc în lacrimi o istorie incredibilă – adică de ce-a ajuns până unde a ajuns, până unde a mers nebunia lui, când și-a dat seama – și care își acuză părinții pentru că n-au fost cu ei mai drastici.

Cât de mult îl fereşti pe copil de nebunia lumii acesteia? Tu îi cumperi televizor, dar tu nu-i controlezi emisiunile, tu îi cumperi calculator, dar tot tu i-l schimbi, că nu mai este mulţumit de el, tu îi dai acces la internet, dar nu-i controlezi accesul la internet. Deci îţi stă în mână, ţie ca părinte, să faci ce trebuie pentru copilul tău. Dacă-l iubeşti (cu adevărat). Dacă nu-l iubeşti, îl laşi liber (în mod greșit). Şi atunci el face ce vrea pe o parte, şi ce poate, pe de altă parte, cât poate el să înţeleagă.

Noi, care spovedim şi copii şi tineri, primim adesea la spovedanie tineri care mărturisesc în lacrimi o istorie incredibilă – adică de ce-a ajuns până unde a ajuns, până unde a mers nebunia lui, când şi-a dat seama – şi care îşi acuză părinţii pentru că n-au fost cu ei mai drastici.

(Pr. Nicolae Tănase, Soţul ideal, soţia ideală, editura Anastasis, Sibiu, 2011, pp. 98-99)