Ce așteaptă Dumnezeu de la noi?
„Am văzut un desen pe o copertă de carte, întoarcerea fiului risipitor, în care fiul parcă se lasă cu totul în brațele tatălui. Doar cu vârfurile picioarelor mai atingea pământul. S-a abandonat cu totul în brațele tatălui, într-o poziție umilită. Mi se pare că-i cea mai sugestivă imagine pentru modul în care ar trebui să ne raportăm noi la Dumnezeu”, afirmă Părintele Zaharia de la Mănăstirea Sihăstria Tarcăului.
Preacuvioase Părinte, ce așteaptă Dumnezeu de la noi?
Primul lucru pe care îl așteaptă este să ne încredințăm cu totul în voia Lui: să te lași în mâinile lui Dumnezeu. Am văzut un desen pe o copertă de carte, întoarcerea fiului risipitor, în care fiul parcă se lasă cu totul în brațele tatălui. Doar cu vârfurile picioarelor mai atingea pământul. S-a abandonat cu totul în brațele tatălui, într-o poziție umilită. Mi se pare că-i cea mai sugestivă imagine pentru modul în care ar trebui să ne raportăm noi la Dumnezeu.
Când faci o ascultare cu credință se întâmplă și acest lucru: vezi că ai niște puteri pe care în mod normal nu le ai. Deși mănânci puțin, deși mănânci de post, poți să faci orice, parcă îți piere și somnul. Este o lucrare a Lui; Dumnezeu lucrează tot timpul prin noi.
În primii ani călugărul are o rânvă mai mare, dar după aceea și Dumnezeu acoperă sporirea celui care rămâne, ca să nu se mândrească. Deci nu-ți dai seama de un progres evident, dar dacă stărui în cele care sunt ale mănăstirii și în ascultare, nu se poate să nu ai o sporire. Deci omul tot crește, deși nu-și mai dă seama. Atunci e cel mai bine, când nu-și dă seama și are impresia că stă pe loc sau că regresează. Se poate însă ca situația să fie chiar așa.