Ce a găsit în Ortodoxie scriitorul Paul Kingsnorth. „Budismul este o practică puternică, dar îi lipsește ceva: Dumnezeu”
S-a întâlnit prima dată cu Ortodoxia într-o bisericuță bucureșteană. Experiența a fost atât de puternică, încât l-a marcat și a lucrat în el timp de patru ani, până când l-a adus în Biserica Ortodoxă Română. Unul din cei mai importanți scriitori englezi în viață dezvăluie ce a găsit în Ortodoxie.
*** Paul Kingsnorth este unul dintre participanții la Simpozionul Stăniloae din acest an, desfășurat la Iași în perioada 10-12 mai, sub tema „Quo vadis? Interogații actuale privind vârstele vieții spirituale”.
Basilica.ro l-a rugat pe Paul Kingsnorth, recent convertit, să răspundă la câteva întrebări despre călătoria care l-a purtat prin mai multe comunități de credință și practică spirituală înainte să ajungă, după cum el însuși a spus, „acasă”: în Biserica Ortodoxă.
Scriitorul a fost botezat de Bobotează, anul acesta, la mănăstirea românească din Shannonbridge, Irlanda.
Basilica.ro: Vă mai amintiți exact în ce biserică ortodoxă ați făcut cunoștință cu Ortodoxia și cum v-ați simțit atunci?
Paul Kingsnorth: Lucram în Munții Carpați în 2017 și am petrecut câteva nopți la București. Era o biserică mică și foarte veche din centrul orașului. Nu mai sunt sigur care, dar îmi amintesc că am intrat înăuntru și îmi amintesc foarte clar întreaga atmosferă, sfintele moaște și profundul sentiment de străvechi și profunzime în legătură cu ceea ce se petrecea acolo.
Nu eram creștin în acel moment. Am cumpărat o iconiță fără ca măcar să știu cine era reprezentat în ea. Mai târziu am aflat că era Sfântul Efrem cel Nou, un sfânt care s-a dovedit a fi foarte important în viața unora dintre prietenii mei români din Irlanda.
Basilica.ro: Ați apucat să explorați România? Cum vi s-a părut?
Paul Kingsnorth: Am petrecut ceva timp în satele de la munte și m-am îndrăgostit de oameni și de locuri. Este o țară uimitor de frumoasă, cu o profundă cultură și o istorie fascinantă. Mi-ar plăcea mult să o mai vizitez.
Basilica.ro: De ce credeți că nu ați găsit răspunsuri spirituale în niciuna din religiile orientale și nici în neo-păgânism?
Paul Kingsnorth: În Occident suntem foarte pierduți. Ne-am concentrat secole la rând asupra aspectelor materiale ale vieții, și chiar și din acest punct de vedere cultura noastră prezintă profunde inechități și dezbinări. În același timp ne-am îndepărtat și de creștinism, ca și de orice implicare serioasă în partea spirituală a vieții.
Mai ales tinerii simt găunoșenia acestei culturi, dar nu știu unde să caute răspunsuri. Bisericile din Occident s-au adaptat la această cultură atât de mult, încât nu par să mai ofere vreo alternativă reală la ea.
În căutările mele, am o practicat Budismul Zen timp de cinci ani: este o practică puternică și m-a ajutat, dar îi lipsește ceva: Dumnezeu.
Apoi am explorat diverse versiuni de neo-păgânism, încercând să leg iubirea mea pentru natură de nevoia de închinare pe care o resimțeam. Dar sunt prea noi și fără noimă, nu se găsește nicio cale serioasă către adevăr în ele.
În cele din urmă, spre surprinderea mea, am găsit în Ortodoxie toate vechile adevăruri pe care le căutam.
Basilica.ro: De ce ați ales să locuiți în Irlanda?
Paul Kingsnorth: Ca să scăpăm de cursa vicioasă în cerc închis a vieții, ca să trăim la țară, să cultivăm pământul și să ne educăm copiii în conformitate cu propriile valori. Nu am privit în urmă nici măcar o dată.
Basilica.ro: Povestiți-ne câte ceva despre familia dumneavoastră. De ce este importantă familia?
Paul Kingsnorth: Familia este temelia oricărei culturi. O societate nu poate prospera – aș îndrăzni chiar să spun că nici măcar nu poate exista – fără familii puternice. Soția este de naționalitate britanică, la fel ca mine, dar părinții ei sunt din India: au venit din provincia Punjab în anii 1960.
Familia este încă foarte importantă în India, spre deosebire de Marea Britanie, astfel că am avut multe de învățat de la ei. Avem doi copii, un băiat de 10 ani și o fată de 13 ani, pe care îi educăm în sistem home-schooling.
Am o viață plină și sunt zilnic recunoscător pentru ea.
Basilica.ro: Ce sunt copiii? Ce ați învățat de la ei?
Paul Kingsnorth: Învăț zilnic câte ceva de la ei. Fiul meu este plin de bucurie și energie și uneori îmi reamintește să mă raportez mai relaxat la viață. Fiica mea este foarte inteligentă și cu picioarele pe pământ – mult mai mult decât eram eu la vârsta ei.
Ei îmi amintesc zilnic de misterul vieții și de nevoia de a încerca mereu să fiu un părinte mai iertător și mai relaxat.
Basilica.ro: Cum s-a raportat familia la convertirea dumneavoastră la Ortodoxie? Sunt interesați de această cale?
Paul Kingsnorth: Fiica mea a spus că este creștină de ceva vreme, deși nu este (încă) membră a unei biserici. Soția este de confesiune Sikh – este tradiția spirituală a familiei ei.
Deși avem credințe diferite, împărtășim aceeași viziune fundamentală despre lume, despre importanța credinței și familiei, iar învățăturile din religia Sikh sunt uimitor de asemănătoare din multe puncte de vedere cu învățătura lui Hristos. Învățăm unii de la alții.
Basilica.ro: Cum întâmpinați această perioadă de post, prima din viața dumneavoastră ca membru al Bisericii?
Paul Kingsnorth: Acest prim Mare Post mi se pare o șansă de a trăi în ritmul Bisericii, deși carantina este încă în vigoare aici și nu putem participa la slujbe, ceea ce evident că nu este o situație ideală.
Totuși, ritmul oferit de rânduiala postirii și rugăciunii și de lecturi mă poartă mai adânc în viața Bisericii și, totodată, în interiorul meu.
Carte de vizită
Paul Kingsnorth are 49 de ani trăiește de câțiva ani într-o zonă rurală din Galway, Irlanda, unde are o fermă de familie, pe care o lucrează prin metode tradiționale, inclusiv cosit manual, ca țăranii români de pe vremuri.
- Este autorul unor cărți vizionare de ficțiune și a unor eseuri pe teme de conservarea mediului. Între 2009 și 2017, a înființat proiectul de activism ecologist Dark Mountain.
- „Nu am crezut niciodată în materialismul științific. Am fost marcat din copilărie de impresia că lumea este mai mult decât vede modernitatea în ea, iar pe fondul acestor convingeri am devenit activist de mediu”, a mărturisit el.
- Scriitorul conservator Rod Dreher îl caracterizează drept „unul dintre cei mai talentați și vizionari scriitori ai timpului nostru”.
- Jurnalistul Aris Roussinos spune că este un autor „profund religios” și „cel mai mare scriitor englez în viață”
Sursa: basilica.ro / * Interviu publicat în data de 25 martie 2021
Despre nebunii pentru Hristos – fragment din cadrul unui interviu cu Jean Claude Larchet
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro