Cel care se găsește sub jurământul căsătoriei, acolo să și rămână!
Ce se întâmplă cu Taina lui Dumnezeu? Ce se întâmplă cu tot ceea ce s-a săvârşit în numele Sfintei Treimi? Nu este o joacă, deşi oamenii tratează căsătoria superficial! Cel care se găseşte sub jugul căsătoriei, acolo să şi rămână şi să se îngrijească să facă ce nu a făcut înainte de Taina Cununiei. Adică, să se iubească unul pe celălalt şi iar să se iubească.
Omul, fără să înţeleagă, poate fi victima forţelor oarbe interioare nevăzute, poate fi legat de un ecran, iar acesta să fie o amăgire. În realitate nu este legat de ecran, ci ecranul devine pretextul proiectării animei (propria imagine), care se află constant într-o stare de refulare. Dar omul nu are curajul să o vadă. Aceasta este, de fapt, problema. Dacă ar privi-o, ar cunoaşte-o, ar conştientiza-o, ar cerceta-o, dar se teme, din cine ştie ce motive. Nu îndrăzneşte să privească anima, care rămâne într-o stare inconştientă, dar care, atunci când apare „ecranul” potrivit ‒ şi când cineva este legat şi robit de „ecran” ‒, se proiectează. În realitate, aşa cum am spus, este robit de propria imagine, pe care o proiectează pe ecran.
În aceste condiţii, doi tineri care se plac şi vor să se căsătorească se plasează, de fapt, în afara realităţii. Ce se întâmplă după ce Taina Cununiei s-a săvârşit, când îşi dau seama că nu se potrivesc? Nu vor putea convieţui mult timp proiectându-şi propria imagine pe „ecranul” servit de celălalt! Nu vor putea trăi toată viaţa cu pseudo-sentimente! Realitatea îi va sili să vină cu picioarele pe pământ. Abia atunci soţii vor descoperi că sunt străini cu desăvârşire unul de celălalt, că nu au nimic în comun şi că nu se înţeleg. Atunci eşuează în divorţ din pricina aşa-numitei „nepotriviri de caracter”.
Ce se întâmplă cu Taina lui Dumnezeu? Ce se întâmplă cu tot ceea ce s-a săvârşit în numele Sfintei Treimi? Preotul rosteşte: „Se cunună robul lui Dumnezeu (N) cu roaba lui Dumnezeu (N), în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh”. Nu sunt glume aceste cuvinte. Nu este o joacă, deşi oamenii tratează căsătoria superficial! Cel care se găseşte sub jugul căsătoriei, acolo să şi rămână şi să se îngrijească să facă ce nu a făcut înainte de Taina Cununiei. Adică, să se iubească unul pe celălalt şi iar să se iubească.
(Arhimandritul Simeon Kraiopoulos, Adolescenţă, feciorie, căsătorie, Editura Bizantină, Bucureşti, 2010, p. 123)
Îți mai recomandăm și: Verifică dacă există compatibilitate cu persoana iubită înainte de „pasul cel mare”
Puterea și lucrarea iubirii adevărate este uimitoare
Ce valoare canonică și religioasă are cununia civilă?
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro