Chiparoşii Cuvioşilor Eftimie şi Neofit de la Dohiariu – Athos

Locuri de pelerinaj

Chiparoşii Cuvioşilor Eftimie şi Neofit de la Dohiariu – Athos

În partea din spate a Mănăstirii Dohiariu, cum priveşti dinspre mare, lângă vechiul turn de apărare, se află doi chiparoşi seculari.

Chiparosul (Cupressus sempervirens) este un arbore rășinos din familia cupresaceelor, originar din sud-estul Europei, nordul Africii și vestul Asiei, de circa 25 m înălțime, cu coroana foarte densă, îngustă, columnară sau piramidală și frunze persistente. Lemnul, rezistent și parfumat, este utilizat în industrie. Frunzele sale sunt mici, solzoase, rombice, dispuse opus și alipit pe lujeri. Conurile femele sunt mici, sferice, de mărimea unei nuci, cu 8-12 carpele solzoase penta sau hexagonale. Cercetările botanice au descoperit că cel mai vechi chiparos din lume are în jur de 4000 ani şi se află în Sarv-a Abarcu din Iran.

După tradiţie, cei doi chiparoşi seculari de lângă Mănăstirea Dohiariu au fost plantaţi în secolul XI, de către Sfinţii Cuvioşi Eftimie şi Neofit (ctitorii mănăstirii), primind numele lor.

Această tradiţie nu este singulară în Muntele Athos. În fața bisericii mari a Lavrei se află doi chiparoși care au fost răsădiți unul de Sfântul Atanasie, iar altul de ucenicul lui.

(Foto) Mănăstirea Dohiariu din Muntele Athos – marea ctitorie a domnitorului Alexandru Lăpuşneanu