Chiparosul Sfântului Atanasie Athonitul

Locuri de pelerinaj

Chiparosul Sfântului Atanasie Athonitul

    • Chiparosul Sfântului Atanasie Athonitul
      Chiparosul Sfântului Atanasie Athonitul (Foto: Silviu Cluci)

      Chiparosul Sfântului Atanasie Athonitul (Foto: Silviu Cluci)

În fața bisericii mari a Lavrei, se află doi chiparoși care au fost răsădiți unul de Sfântul Atanasie, și altul de ucenicul lui. Se spune că Sfântul Munte Athos va dăinui atâta timp cât chiparosul nu se va usca de tot.

Se povestește că, într-un timp, pe când Sfântul Atanasie se afla la rugăciune, a văzut o mulțime de diavoli, care se înarmau împotriva călugărilor, zicând: „Mult rău ne-a făcut acest Atanasie, venind în acest loc pustiu, care era al nostru, și adunând sute de călugări care ne ard cu rugăciunea! Hai să năvălim asupra lor și să-i izgonim”. Atunci, Sfântul Atanasie și-a luat bastonul, care era din fier, și a început să-i lovească, gonindu-i din mănăstire. Pe când îi izgonea și mai rămăseseră o parte din ei, ce se urcaseră în chiparoșii mănăstirii, s-a auzit vocea Maicii Domnului care a zis:

– Ce faci, Atanasie?

– Alung spurcăciunile acestea, care nu lasă călugării în pace, a răspuns sfântul.

Lasă-i, căci aceștia sunt mântuirea voastră, căci fără ei a-ți cădea în trândăvie; dar așa, cu cât veți fi războiți mai tare, cu atât veți lupta și voi mai mult, încununându-vă.

Și așa au mai rămas în Lavră diavolii care se cățăraseră în chiparoși. De la această minune se păstrează o vorbă în Lavră: atunci când iese vreo ispită, auzi pe câte un călugăr zicând: „Iarăși au coborât cei din chiparoși”.