Viața Cuviosului Neofit Dohiaritul (sec. 11)
A venit din Constantinopol la Athos, s-a făcut ucenic al unchiului său, a devenit monah și a fost rânduit de el egumen. Mănăstirea a iubit-o ca pe o mamă, a înnoit-o, a îmbogățit-o și a mărit-o și a strălucit-o, dăruindu-și toată averea părintească, „încât s-a arătat cu adevărat al doilea ctitor al ei”. A fost rânduit și Protos al Sfântului Munte.
A fost nepot al ctitorului mănăstirii Dohiariu, cuviosul Eftimie, și fiu al marelui duce Ioan. În lume se numea Nicolae, s-a născut la Constantinopol, a fost cel dintâi scriitor al cronicilor împărătești și era cinstit pentru înțelepciunea și virtutea lui. A venit din Constantinopol la Athos, s-a făcut ucenic al unchiului său, a devenit monah și a fost rânduit de el egumen. Mănăstirea a iubit-o ca pe o mamă, a înnoit-o, a îmbogățit-o și a mărit-o și a strălucit-o, dăruindu-și toată averea părintească, „încât s-a arătat cu adevărat al doilea ctitor al ei”. A fost rânduit și Protos al Sfântului Munte. Dumnezeieștii Arhangheli, ascultând rugăciunea cuviosului, l-au ajutat să mărească mănăstirea și să picteze biserica pe care le-a afierosit-o, tocmai datorită minunatei lor intervenții. Mai înainte de moarte, cuviosul a renunțat la egumenie pentru a se bucura de harul liniștii.
Pomenirea lui se cinstește pe 9 Noiembrie, împreună cu Sfântul Cuvios Eftimie.
(Moise Aghioritul, Sfinţii Sfântului Munte, Editura Mygdonia, Karyes, Sfântul Munte, 2008, p. 167)
Viața Sfântului Ioan Lampadistis din Cipru
Viața Sfântului Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim
Traducere și adaptare:Sursa:Moise Aghioritul, Sfinţii Sfântului Munte, Editura Mygdonia, Karyes, Sfântul Munte, 2008Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro